Gazdaság

Gigabírságot kaptak a kartellező betoncégek

2,8 milliárdos büntetést szabott ki a Gazdasági Versenyhivatalnyolc budapesti transzportbeton-gyártóra és a Magyar Betonszövetségre. A hatóság informátorának csinos összeg ütötte a markát.

A bizonyítékok alapján 2005 és 2007 között az 1000 köbméter feletti Budapest környéki transzportbeton-megrendeléseket a cégek felosztották egymás között és meghatározták az árszintet is. A GVH súlyosbító körülménynek értékelte, hogy az érintett cégek tisztában voltak azzal, hogy ez jogellenes. Felsővezetőik évente egyszer, középvezetőik havonta többször találkoztak a Magyar Betonszövetség irodájában, hogy az árszinteket és “védett” vevőiket megtartsák, piaci részesedésük alapján a megrendéseket felosszák egymás között.

A Betonpartner Magyarország Kft.-t 185,4 millió forintra, a Cemex Hungária Kft.-t 643,9 millió forintra, a DBK-Földgép Kft.-t 192 millió forintra, a Duna-Dráva Cement Kft.-t 465,8 millió forintra, a Frissbeton Betongyártó és Forgalmazó Kft.-t 53,5 millió forintra, az Osteuropäische Zementbeteiligungs AG-t 550 millió forintra, a Lasselsberger Hungária Kft.-t 270,2 millió forintra, a Strabag Építő Zrt.-t pedig 428,4 millió forintra bírságolták. A Magyar Betonszövetség jelképes, egymillió forintos bírságot kapott, mert szerepe csak az adminisztratív feladatok ellátására korlátozódott.

A bírságnál döntő volt, hogy az árrögzítés, azaz a vételi vagy az eladási árak meghatározása és a piacfelosztás – ideértve a versenytárgyalási összejátszást is – “kőkemény kartellnak” minősül, azzal a vállalkozások jelentősen korlátozták a versenyt. A GVH figyelembe vette az érintett vállalkozások piaci részesedését, a többszörös visszaeső Strabag Építő Zrt.-vel szemben 200 százalékkal növelte a bírság alapösszegét. A GVH munkáját informátor segítette. Ő az eljárás alá vontakra kirótt bírság egy százalékát, azaz 27,9 millió forintot kapott. Az informátor kilétét a GVH semmilyen formában nem fedi fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik