Gazdaság

Itt a közös kínai-magyar nyilatkozat

Közös nyilatkozatot adott ki Magyarország és Kína kormánya a kétoldalú együttműködés elmélyítéséről csütörtökön. Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Li Ko-csiang miniszterelnököt.

“A két fél úgy véli, hogy napjainkban a világ többpólusúvá válása és a gazdasági globalizáció mélyül és fejlődik, a kulturális sokszínűség és az információs társadalom fejlődése folyamatosan halad előre, s egymás után merülnek fel a különböző kérdések és kihívások. Az új helyzetben a feleknek erősíteniük kell a kommunikációt és koordinációt, valamint a gyakorlati együttműködést, a kölcsönös előnyök és a közös nyereség elvei alapján elő kell mozdítaniuk a közös fejlődést, hozzá kell járulniuk egy harmonikus világ kialakításához, amelyet a tartós béke és a közös felvirágzás jellemez” – olvasható az utolsó vezetői találkozó után Pekingben és Budapesten is kiadott magyar-kínai közös nyilatkozatban.

A dokumentum rögzíti, a felek szerint a diplomáciai kapcsolatfelvétel óta eltelt több mint 60 év során a hagyományos magyar-kínai barátság folyamatosan fejlődött, a két ország együttműködése folytonosan mélyült, és nagy eredményeket ért el.

Elismeréssel tekintünk a “kínai álomra”

A felek tiszteletben tartják egymás fejlődési útválasztását, amely megfelel saját országuk adottságainak – áll a nyilatkozatban, amely tartalmazza azt is: a magyar fél nagyra értékeli Kínának a reform és a nyitás megkezdése óta elért hatalmas eredményeit, elismeréssel tekint a “kínai álomra”, amelyet Kína nemzete megújulásának megvalósítására vetett fel, tiszteletben tartja a kínai félnek a reform átfogó elmélyítését kitűző hatalmas távlati terveit, és bízik abban, hogy ez a folyamat egyre több fejlődési lehetőséget fog hozni a világnak.

Magyarország határozottan kitart az egy Kína elv mellett, a kínai fél pedig nagyra értékeli “a magyar fél helyes álláspontját”.

A kínai fél üdvözli a magyar vállalatok kínai befektetéseit és együttműködéseit, és továbbra is arra ösztönzi a kínai vállalatokat, hogy a piaci viszonyokkal összhangban növeljék a jó minőségű magyar termékek importját, illetve fektessenek be Magyarországon. A magyar fél üdvözli a kínai vállalatok magyarországi tevékenységének fejlesztését, és kedvező beruházási feltételeket biztosít számukra.

Együttműködés minden területen

Magyarország és Kína az emberek közötti közvetlen kapcsolatok erősítését a két ország kapcsolatai folyamatos fejlesztése jelentős mozgatóerejének tartja, és kész tovább folytatni együttműködését az oktatási, tudományos és technológiai területen, az ifjúsági csereprogramokban, egymás nyelvének oktatásában, a turizmusban és a helyi önkormányzataik közötti kapcsolatokban.

A felek határozottan ellenzik a terrorizmus minden formáját. Készek erősíteni a terrorizmus elleni együttműködést, és hozzájárulni ahhoz, hogy a terrorizmus elleni nemzetközi együttműködés további eredményeket érjen el. Kiállnak a kiberbiztonsági fenyegetésekkel szembeni közös fellépés mellett.

Orbán Viktor miniszterelnök köszönetet mondott a kínai fél baráti fogadtatásáért, és magyarországi látogatásra hívta meg Li Ko-csiang miniszterelnököt, aki örömmel elfogadta a meghívást – áll a nyilatkozatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik