Gazdaság

Behajtót küldhet nyakunkra a biztosító

szerződés (szerződés, )
szerződés (szerződés, )

Elmúltak azok az idők, amikor a díj nem fizetésével szüntethettük meg lakásbiztosításunkat. A korábban bevett módszerért ma már behajtás jár.

Míg korábban eltűrték a biztosítók, hogy évforduló előtt is szerződést bonthassanak az ügyfelek, és nem követelték az elmaradt díjakat, most minden fillérért lehajolnak. Ha kell, jogi úton hajtják be a tartozást.

Az eljárás költségeit és 3 havi biztosítási díjat, összesen harmincezer forintot követel Annáéktól egy behajtó cég, mert díjnemfizetéssel szűnt meg tavaly a lakásbiztosításuk, hoz példát az én pénzem blog. Igaz, Annáék felmondták a szerződést, és az üzletkötő tanácsai szerint jártak el, azonban nem évfordulóra akarták megszüntetni a lakásbiztosítást. Ez korábban bevett gyakorlat volt, csakhogy közben változott a biztosító hozzáállása. Egyetlen forintot sem hagynak veszni.

Olcsóbb az új

Az ok elég egyszerű: a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint az elmúlt két évben 66 ezer lakásbiztosítási szerződés „tűnt el” a piacról. A pénzügyi válság tehát elérte a szektort, hiszen a lakosság egy része inkább egyáltalán nem fizet lakásbiztosítást.

A biztosítók tehát már nem engedhetik meg maguknak, hogy „nagyvonalúak” legyenek. Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt ráadásul 2005 óta érezhetően nő a kárgyakoriság, ami komoly költség a biztosítóknak.

Hogyan szabaduljunk?

Ezzel egyidejűleg nő a verseny is a biztosítók között, a régi szerződéseknél ma jóval kedvezőbb díjakat találhatunk a piacon, akár azonos szolgáltatástartalommal is. Érdemes tehát váltani, de nem mindegy, mikor!

Az új szokás szerint a lakásbiztosítási szerződést csak évfordulóra lehet felmondani. Az évforduló nem biztos, hogy a szerződéskötés dátumához igazodik, gyakran az év végére esik, azt megelőzően legalább 30 nappal korábban a felmondásnak meg kell érkeznie a biztosítóhoz.

Ha valaki egyszerűen nem fizeti a díjat, a szerződés nem szűnik meg azonnal, hanem csak a türelmi idő elteltével, ami általában 30 nap. Azonban ennél hosszabb türelmi időt is kiköthet a biztosító, a biztosítási díjat pedig mindvégig fizetnünk kell.

A blog mindenkit arra biztat, hogy évfordulóra, szabályosan mondja fel a szerződését, ha nem akar fölöslegesen több havi díjat kifizetni.

Figyelni kell, trükközhetnek!

Tartozás esetén a biztosítók általában behajtó cégeknek adják át a díjkövetelést, és ezektől érkeznek felszólító levelek. Ugyanakkor a DAS Jogvédelmi Biztosító arra figyelmeztet, hogy fizetés előtt az ügyfelek ellenőrizzék az összeget, és hogy a biztosító szabályosan járt-e el. A társaság több olyan esettel is találkozott már, amikor a biztosító hosszabb türelmi időre számlázta ki a díjat, mint ami a szerződésben állt. Esetenként tehát egy kis ellenőrzéssel akár több havi díjat is meg lehet spórolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik