Gazdaság

Indulhatnak az IMF-tárgyalások?

Nagyon közel kerültek egymáshoz az álláspontok az IMF-EU és a magyar kormány között – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Gazdasági Rádiónak.

Csak egy felsővezetői döntéstől függ, mikor kezdődnek meg az IMF/EU-tárgyalások, ami akár néhány napon belül is megtörténhet – közölte Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. A szakmai kérdésekben, az államháztartás állapotát, a bankrendszert vagy a pénzügyi felügyeletet érintő kérdésekben nagyon közeliek a nemzetközi szervezetek és a magyar kormány céljai.

A kormány beterjesztette az árfolyamgátról szóló törvényjavaslatot, amellyel kapcsolatban a Bankszövetség azt a verziót támogatja, amely 20 millió forint hitelértékig teszi lehetővé az árfolyamgát alkalmazását. A 30 millió forintos ingatlanérték azonban nagyjából ugyanannyi lakáshitelesnek teszi lehetővé az árfolyamgát igénybevételét, amennyinek a 20 millió forintos hitelérték-korlát: előbbi esetében az adósok 92, utóbbi esetben 97 százaléka tud élni a lehetőséggel, tehát valamelyest még nőtt is a kedvezményezettek köre.

Az árfolyamgát korábbi rendszerébe 3-4 ezren jelentkeztek be, őket a jogszabály átvezeti az új rendszerbe. Egy átlagosan 7,5 millió forintos hitelösszeg esetében, amennyiben beléptek a rendszerbe, a 80 ezer forintos törlesztőrészlet eredetileg 55 ezer forintra mérséklődött. Árfolyamszinttől függően átlagosan 25-30 százalékkal tud csökkenni a törlesztőrészlet. Az új rendszer alapján csak a tőketörlesztés kamatkülönbözete kerül a gyűjtőszámlára, a kamattörlesztés különbözetét az állam és a bankok közösen vállalják. Potenciálisan 550 ezer fő az érintettek köre.

Az árfolyamgátnak ez a konstrukciója nem csak az adósság kitolása – hangsúlyozta Nátrán Roland. Arról van szó, hogy az extrém árfolyamugrásokat kisimítsák, és így fizetőképesek maradjanak az ügyfelek. A gyűjtőszámlán felhalmozódó összeg ráadásul forintban denominált, és az ugrás az 5 év letelte után is legfeljebb 15 százalékos lehet. A bankok és a költségvetés fele-fele arányban osztozik a költségeken, ami nagyjából 20-20 milliárd forintot jelent. A jogszabály várhatóan április 1-jén lép életbe, az ügyfelek azután fordulhatnak a bankokhoz. A konstrukcióba év végéig lehet jelentkezni.

A 90 napon túli késedelemben lévőknek az egyik megoldás az eszközkezelő, amely 25 ezer ingatlant vásárol meg, azokban bérlőként maradhatnak az ügyfelek, rendkívül kedvezményes bérleti díjjal. Ez az érintettek negyedének ad megoldást. A másik a családiház-építési program. Az adósság forintosítása egy további kedvezmény, amelynek, tehát a forintosított hitelnek a 25 százalékát a bank elengedi. Ezenkívül a havi törlesztőrészletet olyan szintre csökkentik, amelyet már ki tudnak fizetni az ügyfelek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik