Gazdaság

Matolcsy kivégzi a magánnyugdíjpénztárakat

Jövőre is az állami nyugdíjkasszába utalják a befizetéseket. A többi között így akarják tartani a hiánycélt.

268 forint helyett 299 forintos euróárfolyamon tervezi újra a 2012-es költségvetést a nemzetgazdasági minisztérium, és a korábban jelzett 1,5 százalék helyett 0,5 százalékos növekedéssel számol – jelentette be a szaktárca vezetője a kormányszóvivői tájékoztatón.

Matolcsy György szerint ez 320 milliárd forintos lyukat jelent, ennyit kell előteremteni. Ennek érdekében felhasználják az országvédelmi tartalék 200 milliárdját, 48 milliárd várható attól, hogy a magánnyugdíjpénztárakban maradók befizetéseit az állami nyugdíjkasszába fizetik. 20 milliárdot hoz a dohánytermékek jövedéki adójának emelése, emellett 52 milliárd forintot további költségvetési zárolásból teremtenek elő.

A miniszter hangsúlyozta: mindezekkel teljesíthető a jövőre kitűzött 2,5 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiány. A 0,5 százalékos növekedési terv is tartható, mert a devizahitel-megállapodás miatt 3-400 milliárd forinttal több pénz marad a családoknál, és ennek jó részét fogyasztásokra költik.

Matolcsy úgy látja, el kell gondolkodni a magán-nyugdíjpénztári rendszer jövőjéről. Arról is lehet szó, hogy újra megnyitják az átlépés lehetőséget is. Az új pénzügyminisztérium fölállításáról szóló hírt pedig kacsának, szó szerint „magyar hírlapi vadkacsának” nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik