Gazdaság

Itt a Nemzeti Eszközkezelő terve

admin
admin

2011. 05. 11. 15:40

Csak szociálisan rászorultak ingatlanjait venné meg a Nemzeti Eszközkezelő Társaság, de visszaállítanák az adósok „egészséges veszélyérzetét” is – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján található vitairatban. 3 évig "fixálnák" az árfolyamot.

A követelést eladó hitelezők hosszú lejáratú speciális állampapírokat kapnának cserébe a rossz követelésekért, így szerezné meg a Nemzeti Eszközkezelő Társaság az eredeti hitelnyújtóktól a követeléseket és a jelzálogjogot –
ez a lényege a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján közétett vitairat javaslatának.

A program egyszeri értékesítésre vonatozó lehetőség lenne, „zárt időkeretben”.

Az eszközkezelő olyan követeléseket vásárolna csak meg, amelyeknél az adósok késedelme minimum 180 nap, és a késedelmes összeg legalább 200 ezer forint, a hitelszerződés 2008. december 31. előtti, s amelynél szerződés szerinti tőkeösszege nem haladja meg a hitel kihelyezésekor megállapított forgalmi érték 90 százalékát. Forint és devizaalapú lakossági jelzáloghiteleket is kivásárolna az eszközkezelő.

Az eszközkezelő a követelés megvásárlásával megszüntetné az adós fennálló tartozását, cserébe megszerezné a fedezeti ingatlan tulajdonjogát. Az erre jogosultak lakhatásának biztosítására a megvett ingatlanon bérleti jogot – valamint visszavásárlási jogot is – engedne a korábbi tulajdonosnak.

A javaslat arról is szól, hogy a cél az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált hitelfelvevők lakhatásának biztosítása ezért azt más eszközök működtetése mellett, azokkal összhangban indokolt bevezetni, mert így biztosítható, hogy csak a valóban rászorulók vegyék igénybe ezt a megoldást.

A javaslat – a már ismert „árfolyamfixáló” technikák állami támogatása mellett – érvel a kilakoltatási moratórium feloldása mellett is. „A moratórium feloldásának a célja egyértelműen nem az, hogy tömeges kilakoltatások valósuljanak meg, hanem a kilakoltatás lehetőségével annak az egészséges veszélyérzetnek a visszaállítása, amely a folyamatosan romló fizetési fegyelem erősítéséhez elengedhetetlen” – olvasható a vitairatban. Viszont a piaci zavarok elkerülése érdekében kvótarendszert vezetnének be, a 90 nap feletti hátralékkal rendelkezők követelései maximum 5 százalékát lehetne negyedévente árverezésre bocsátani.

A tervek között szerepel még a közjegyzői költségek mérséklése, és a végrehajtási eljárások egyszerűsítése. Az „árfolyamfixálás” állami garancia mellett – amelyről már hallhattunk – a javaslat szerint 3 évig tartana. Majd ennek a költségét az ügyfél a harmadik év után kamatostul megfizetné, elosztva a teljes futamidő végéig („áthidaló hitel”). Ha az ügyfél nem tudná megfizetni netán, hát megfizetné az állam („állami garancia”). Az áthidaló hitelek állományát a javaslat szerint az állam a bankadó alapjából levonhatóvá tenné.

Egy másik javaslat szerint pedig az állam ugyancsak ” bankadókedvezménnyel” támogatná a bankokat abban, hogy önkéntesen árfolyamplafont alkalmazzanak.

A vitairattal kapcsolatos észrevételek és javaslatok elküldésére – kizárólag elektronikus úton – 2011. augusztus 10-én 12.00 óráig van lehetőség az otthonteremtesistrategia@ngm.gov.hu e-mail címen. A teljes vitairat itt olvasható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Austria's Foreign Minister and leader of Austria's centre-right People's Party (OeVP) Sebastian Kurz waves to supporters during the party's election event following the general elections in Vienna, Austria, on October 15, 2017.  / AFP PHOTO / APA / ROBERT JAEGER / Austria OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.