Gazdaság

Itt a Nemzeti Eszközkezelő terve

admin
admin

2011. 05. 11. 15:40

Csak szociálisan rászorultak ingatlanjait venné meg a Nemzeti Eszközkezelő Társaság, de visszaállítanák az adósok „egészséges veszélyérzetét” is – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján található vitairatban. 3 évig "fixálnák" az árfolyamot.

A követelést eladó hitelezők hosszú lejáratú speciális állampapírokat kapnának cserébe a rossz követelésekért, így szerezné meg a Nemzeti Eszközkezelő Társaság az eredeti hitelnyújtóktól a követeléseket és a jelzálogjogot –
ez a lényege a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján közétett vitairat javaslatának.

A program egyszeri értékesítésre vonatozó lehetőség lenne, „zárt időkeretben”.

Az eszközkezelő olyan követeléseket vásárolna csak meg, amelyeknél az adósok késedelme minimum 180 nap, és a késedelmes összeg legalább 200 ezer forint, a hitelszerződés 2008. december 31. előtti, s amelynél szerződés szerinti tőkeösszege nem haladja meg a hitel kihelyezésekor megállapított forgalmi érték 90 százalékát. Forint és devizaalapú lakossági jelzáloghiteleket is kivásárolna az eszközkezelő.

Az eszközkezelő a követelés megvásárlásával megszüntetné az adós fennálló tartozását, cserébe megszerezné a fedezeti ingatlan tulajdonjogát. Az erre jogosultak lakhatásának biztosítására a megvett ingatlanon bérleti jogot – valamint visszavásárlási jogot is – engedne a korábbi tulajdonosnak.

A javaslat arról is szól, hogy a cél az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált hitelfelvevők lakhatásának biztosítása ezért azt más eszközök működtetése mellett, azokkal összhangban indokolt bevezetni, mert így biztosítható, hogy csak a valóban rászorulók vegyék igénybe ezt a megoldást.

A javaslat – a már ismert „árfolyamfixáló” technikák állami támogatása mellett – érvel a kilakoltatási moratórium feloldása mellett is. „A moratórium feloldásának a célja egyértelműen nem az, hogy tömeges kilakoltatások valósuljanak meg, hanem a kilakoltatás lehetőségével annak az egészséges veszélyérzetnek a visszaállítása, amely a folyamatosan romló fizetési fegyelem erősítéséhez elengedhetetlen” – olvasható a vitairatban. Viszont a piaci zavarok elkerülése érdekében kvótarendszert vezetnének be, a 90 nap feletti hátralékkal rendelkezők követelései maximum 5 százalékát lehetne negyedévente árverezésre bocsátani.

A tervek között szerepel még a közjegyzői költségek mérséklése, és a végrehajtási eljárások egyszerűsítése. Az „árfolyamfixálás” állami garancia mellett – amelyről már hallhattunk – a javaslat szerint 3 évig tartana. Majd ennek a költségét az ügyfél a harmadik év után kamatostul megfizetné, elosztva a teljes futamidő végéig („áthidaló hitel”). Ha az ügyfél nem tudná megfizetni netán, hát megfizetné az állam („állami garancia”). Az áthidaló hitelek állományát a javaslat szerint az állam a bankadó alapjából levonhatóvá tenné.

Egy másik javaslat szerint pedig az állam ugyancsak ” bankadókedvezménnyel” támogatná a bankokat abban, hogy önkéntesen árfolyamplafont alkalmazzanak.

A vitairattal kapcsolatos észrevételek és javaslatok elküldésére – kizárólag elektronikus úton – 2011. augusztus 10-én 12.00 óráig van lehetőség az otthonteremtesistrategia@ngm.gov.hu e-mail címen. A teljes vitairat itt olvasható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.