Gazdaság

Ellehetetlenül a Vértesi Erőmű?

Több mint hatmilliárd forintos kifizetést ítélt meg a Vértesi Erőmű Zrt. (Vért) ellen a csődvédelem alatt álló társaság ügyében eljáró választott bíróság.

A vállalat tartalékai nem fedezik a megítélt tartozás töredékét sem, a választott bíróság döntése így tovább súlyosbítja a Vért pénzügyi helyzetét, és a társaságnak egyre kevesebb lehetősége van arra, hogy kigazdálkodja a tartozást. A Vért vezetése ezért a napokban megvizsgálja a kialakult helyzetet, és megteszi a szükségesnek ítélt lépéseket -– áll a közleményben.

A csődvédelemről még augusztusban döntöttek az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) többségi tulajdonába tartozó erőműtársaság közgyűlésén a részvényesek. A 2010. augusztus 26-tól hatályos csődvédelem 90 napra fizetési moratóriumot biztosít a Vértnek, amit a múlt héten, október 7-én újabb 90 nappal meghosszabbítottak.

„A jelenlegi peres döntés értelmében azonban teljesen új helyzet állt elő” -– fogalmaz közleményében a Vért. A bíróság által megítélt több mint 6 milliárdos követelést egy szerb tulajdonosi háttérrel rendelkező cég, az EFT Budapest Zrt. számára kell megfizetni.

Az augusztusi döntés után a csődvédelmet a társaság a munkavállalók javadalmazásával, a térség távhőellátásával és az államilag garantált hitelek visszafizetésével indokolta. A Vért akkor azt közölte, hogy a három hónap alatt elkészíti a fizetőképesség helyreállítását célzó programot, egyezségi javaslatot készít elő mind a hitelezők, mind a munkavállalók számára, és tárgyalásokkal kívánja elősegíteni a térség távhőellátásának hosszú távú megoldását.

A keddi közlemény szerint „a társaság nehéz döntés előtt áll. Figyelembe kell vennie a vállalat dolgozóinak jövedelmét, a kapcsolt regionális szolgáltatások felelősségét, de állami tulajdoni hányada miatt figyelembe kell vennie az adófizetők pénzének védelmét is.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik