Gazdaság

64 ezren tiltatkoznak a költségvetés ellen

Mintegy 64 ezer, a jövő évi költségvetés oktatást érintő tételei elleni tiltakozó aláírást gyűjtött össze a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), az íveket pénteken adta át a tömörülés elnöke az Országgyűlés civil irodáján.

Galló Istvánné újságíróknak azt mondta, hogy az aláírásokat két és fél hét alatt gyűjtötték össze. Az íveket nem csak pedagógusok, hanem szülők is aláírták.

Tiltakozó nyilatkozatukban többi között az szerepel, hogy elutasítják az oktatásból történő újabb forráskivonást.
A teljesítménymutatók és egyéb normatívák drasztikus csökkentése miatt tízmilliárdok kerülnek ki a közoktatás finanszírozásából, több, mint amit 2008-ban az Új Tudás program befektetni szándékozott.

A teljesítményfinanszírozás rendszere évek óta folyamatos pénzkivonást eredménye­zett, melynek ma már az a következménye, hogy az oktatás minősége került veszélybe. Nem lehet tovább a pedagógusok lelkiismeretére és gyerekszeretetére apellálni – írták.

Nem tartják elfogadhatónak, hogy az oktatás minőségét erősen befolyásoló pedagógus-továbbkép­zésre és szakvizsgára fordítható pénz csak halvány töredéke az eddig is kevesellt ös­szegnek. Az uniós pályázatok nem pótolják ezt a kieső összeget, mert felhasználásuk kötött, más jellegű képzésekre vehetők csak igénybe. Követelik, hogy akár a költségvetési tartalék terhére is, támogassák a már megkez­dett továbbképzéseket. Későinek tartják a megmaradt keret igénylésének, felosztásá­nak, folyósításának, elszámolásának rendjét megállapító rendelet 2010. március 15-i határidejét, mert a továbbtanuló kollégáknak a februári félévkezdés előtt kell befizetniük a tandíjat.

Elfogadhatatlan, hogy a közszférában immár második éve nincs bértarifa-emelés, a közoktatásban változatlan a pótlékalap és a minőségi munkáért járó kereset-kiegészítés összege – áll a dokumentumban.

A PSZ elnöke elmondta: fel szeretnék hívni a döntéshozók figyelmét, hogy a közoktatásnak a nagyon nehéz gazdasági helyzetben is elsőbbséget kell adni. Az elmúlt évek pénzkivonásának hatásai ugyanis nem holnap, hanem 3-5 év múlva jelennek meg – fűzte hozzá az érdekvédelmi vezető.
Galló Istvánné kitért arra is, hogy a pillanatnyilag beterjesztett költségvetés a közoktatási ágazatból 63 milliárd forintot vonna ki.

Azt mondta, arra számítanak, hogy ha legnagyobb közoktatási reprezentatív szakszervezet ilyen figyelemfelkeltő akciósorozatot indít, akkor ezt a döntéshozóknak figyelembe kell venniük. Ha változatlanul fogadják el a büdzsét, akkor annak felelősségét a döntéshozóiknak kell viselniük – mondta a szakszervezeti vezető kérdésre válaszolva.

Évek óta tart a forráskivonás a közoktatásból, az intézmények a működőképességük határán vannak. Ha az önkormányzatok nem tudják az intézményeket megfelelően finanszírozni, csak a minimális feladatokat lesznek képesek ellátni, ami a tanulók számára rendkívül hátrányos. A délutáni foglalkozásokra, sportkörökre, szakkörökre, fejlesztő foglalkozásokra nem jut majd pénz – tette hozzá.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének jövő szombatra meghirdetett demonstrációjáról azt mondta, hogy ők is szerveztek tiltakozó nagygyűléseket, de nem egy helyre koncentráltan, hanem minden megyei jogú városban tartottak ilyet. A PDSZ-akción pedig a PSZ tagjai is részt vesznek – mondta. Mindent támogat a PSZ, amelynek célja ennek a költségvetésnek az újragondolása – közölte az érdekvédő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik