Gazdaság

Továbbra is miénk az IMF-hitelkeret

A kormány eddig betartotta az IMF-fel kötött megállapodását – hangsúlyozta mind Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, mind Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója közös sajtótájékoztatójukon.

A tájékoztatón közöltek cáfolni látszanak a korábban terjedő piaci pletykákat, amelyek szerint a Valutaalap a hitelkeret elvételét fontolgatja Magyarországtól, amivel egyesek a forint rohamos gyengülését magyarázták (a forint kedd délután újra jelentős erősödésbe kezdett).

A pletykáknak némi alapul szolgált, hogy a kormányzat a szándéknyilatkozatában részletezte a megszorító intézkedéseit, ám azok nagy arányú kompenzációjáról már kevesebb szót ejtett.

A jelek szerint – legalábbis a nyilvánosságnak szánt jelek szerint – a Valutaalap ezt nem vette zokon. Azon találgatások azonban nem nyertek 100 százalékos cáfolatot, hogy a rohamosan romló gazdasági kilátások miatt újabb megszorításokra lehet szükség. Dominique Strauss-Kahn úgy fogalmazott: a kormányzat nyilván figyeli a makrogazdasági előrejelzéseket, s ha szükséges, intézkedik.

Az IMF tud ezekben a kérdésekben tanácsot adni, de a végső döntés joga a kormányzaté – mondta a Valutaalap igazgatója, akinek egyébként egy magyar közgazdász hölggyel megesett szerelmi afférjától volt hangos sokáig a világsajtó.

Dominique Strauss-Kahn szerint általános adóteher csökkentés jelenleg nem képzelhető el Magyarországon, hiszen az ország eladósodottsága ezt rövid távon nem teszi lehetővé. Adóátrendezés ugyanakkor lehetséges lenne. Az igazgató szerint Magyarországon éppen olyan strukturális reformok lennének szükségesek, mint bármely más európai országban: a pénzügyi felügyelet megerősítése, a hatékonyabb munkaerőpiac, az állami kiadások karcsúsítása, s igazságosabb adórendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik