Gazdaság

Cserebeszéd

Figyelembe véve az internetes világban tapasztalható rohanást, már-már korosnak számít a Fon nevű, kétéves kezdeményezés, a web 2.0-s közösségépítés egyik legszebb példája.

Lényege, hogy aki kábel nélküli szélessávú Wi-Fi ponttal, azaz hotspottal rendelkezik (otthon, a cégénél, a kávézójában vagy bárhol), az csatlakozhat a Fon közösségbe. Ha másokkal ingyenesen megosztja netelérését, úgy ő is ingyen netezhet a világon bárhol a hasonló Fon Wi-fi pontokon. A Fon Wireless Ltd. nevű cég persze „pártoló tagok” – a közösség zsargonjában alienek – számára is lehetővé teszi, hogy olcsó elérést vásároljanak. Több Wi-Fi hálózat ráadásul kiválóan alkalmas a Skype és hasonló netes telefonszoftverek, illetve Wi-Fi kompatibilis mobiltelefonok kiszolgálására. Amennyiben ezek használata elterjed, a Fon akár a Skype vagy a YouTube sikerét is megismételheti.

Valami hasonlót remélhetnek a Fon befektetői is, köztük a Google, a British Telecom, az Exite, a Skype, és több kockázati tőkés. A Fon közösség regisztrált tagjainak száma immár több mint 600 ezer, és a neves Wired című számítástechnikai szaklap a 2008-ban leginkább figyelemre érdemes tíz induló IT cég közé választotta a kezdeményezést. Az sem véletlen, hogy a Fon a British Telecom mellett a TimeWarner Cable és a francia Neuf telefonos cégekkel is szoros partneri együttműködést kötött a közelmúltban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik