Gazdaság

Helyzetfelismerés

Jó ideje léteznek már helymeghatározó technológiák, ám ezek igazi előnyeit - talán az autós navigációt leszámítva - ma még alig aknázza ki a széles közönség.












Helyzetfelismerés 1


Helyzetfelismerés 2

Helyzetfelismerés 3
Helyzetfelismerés 4

Pedig egyre színesebb a helyfüggő szolgáltatások – location based services: LBS – palettája; e megoldások a felhasználó tartózkodási helyéhez igazodva nyújtanak információkat, s vadonatúj lehetőségeik az üzleti élet egyes területeit is forradalmasíthatják. Az igazi áttörést a műholdas és mobiltelefonos helykeresés közeledése, sőt összeolvadása hozhatja majd meg, ami néhány éven belül meg-történhet. Összeállításunkban áttekintjük a LBS technológiai hátterét, bemutatunk néhány már ma is működő megoldást, felvillantva a terület kényes pontjait is.


Működő megoldások

A hazai úttörők: Célravezető és Navigátor

A T-Mobile-nál Célravezető néven fél évtizede működik olyan sms alapú szolgáltatás, amely a telefon helyzetét megállapítva segít a környéken lévő bankautomaták, gyógyszertárak, benzinkutak és hasonlók megtalálásában. A keresett hely típusának rövid kulcsszavát egy, az alapárnál drágább sms-ben kell továbbítani. Erre válaszul megkapjuk a közelben található létesítmények (legfeljebb 6 hely) pontos címét. Sajnos az sms-ben megkapott címet ma még be kell pötyögni a GPS készülékbe, ha van. A szolgáltatás, kibővített tartalommal, WAP-on keresztül is működik. A Pannonon ingyen kipróbálható, de előfizetési díjért igényelhető, mobiltelefonra tölthető intelligens térképet kínál Navigátor néven, amely a fenti típusú szolgáltatókon kívül például autószervizek, szállodák vagy műemlékek helyét is megmutatja, sőt e térképek GPS-el is kombinálhatók. A szoftver két megadott pont között megtervezi az útvonalat. Egy apró GPS jeladóval kiegészítve pedig az aktuális tartózkodási hely megadható egy út kezdőpontjának, és az alkalmazás folyamatosan nyomon követi a barangoló személy mozgását.















Helyzetfelismerés 1


Helyzetfelismerés 3
Helyzetfelismerés 4


A digitális ingatlanügynök: Smarter Agent


Az Egyesült Államokban Smarter Agent néven tavaly óta működő rendszer megkeresi a felhasználó közvetlen közelében lévő eladó/kiadó lakásokat, házakat. Mielőtt a potenciális bérlő felkeresi a helyszínt, részletesen tájékozódhat a lakás áráról, beosztásáról, fényképeket is nézhet róla, sőt, akár rögtön meg is beszélhet egy találkozót a bérbeadóval. Az információkat jelenleg egy országos internetes lakás-adatbázisból kapja a szoftver, de a közeljövőben bárki feltöltheti majd a rendszerbe kiadó lakásának részletes adatait, méghozzá ingyenesen. Egy másik alkalmazás a piaci árak becslését segíti azzal, hogy három mérföldes körzetben, három évre visszamenőleg minden eladott ingatlan árát, alapterületét megjeleníti a környék térképén.















Helyzetfelismerés 1


Helyzetfelismerés 2

Helyzetfelismerés 3
Helyzetfelismerés 4


Az ingyenes idegenvezető: Geospace


A Geospace oldalon minden felhasználó jelölhet be fontosnak tartott helyet (éttermet, boltot, szálláshelyet, látnivalót, közlekedési információt, vagy bármi mást) egy városban, és azt kommentálhatja, értékelheti. Az új oldal a Google térképszolgáltatásán alapul, így ahhoz hasonlóan utcaneveket tartalmazó térkép, illetve a Google Earthből ismert műholdas fényképfelvételek is segítik a tájékozódást. Az adatok GPS-készülékre letölthetők. A kissé nehezen átlátható adathalmaz különféle szempontok szerint (például éttermek, szállások, intézmények és hasonlók) szűrhető. Az oldal fejlesztői azt is tervezik, hogy az alkalmazás mobilról is elérhető lesz.














Helyzetfelismerés 1


Helyzetfelismerés 3
Helyzetfelismerés 4


A barátkereső: Loopt


A Nagy Testvér-fóbiások nem fogják szeretni, de a Loopt rendszere (amely néhány héten belül az Egyesült Államok harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójánál, a Sprint Nextelnél is elérhető lesz) GPS-es mobilokon már működik. Lényege, hogy akinek a felhasználó megengedi, az a mobilján egy digitális térképen pontosan nyomon követheti kedvese, barátja, ismerőse helyzetét, így könnyebben össze is futhat vele. A rendszer a mobiltelefonokba épített GPS-t használja a helymeghatározásra, de a cellainformációt is figyelembe veszi, ha a GPS nem működik megfelelően. A mobilon elhangzó leggyakoribb kérdés, a „Hol vagy?” helyett ezáltal egy térképen valós időben látható a barátok helyzete. Azt azonban a felhasználó dönti el, hogy kinek mutatja meg a tartózkodási helyét, sőt azt is beállíthatja, hogy mozgáskor a pozícióját automatikusan frissítse a rendszer, vagy ő maga manuálisan végzi ezt el, például egy cím megadásával.

Az intelligens térképes mobil iPhone, blackberry
A vadonatúj iPhone egyik nagy újdonsága a Google térkép, amelyben nincs ugyan GPS, de például a Geospace-hez vagy a Navigátorhoz hasonló adatbázissal kombinálható. A friss Blackberry-modellek emellett közlekedési információkat is kínálnak.

A digitális eladó a Steen & Strøm áruházban
Meglehet, pár év múlva nem lesz eladókra szükség a nagyáruházakban. A dániai Steen & Strøm bevásárlóközpontban a tanácstalan vásárló már ma is a mobiltelefonja segítségével derítheti fel az őt különösen érdeklő árucikkek helyét. Ehhez egy Wi-Fi (vezeték nélküli) kapcsolattal rendelkező mobiltelefonra (vagy kéziszámítógépre) van csupán szüksége. A rendszer előbb meghatározza az ácsorgó vásárló pontos helyét, majd a kiválasztott termékhez egy interaktív, részletes térkép vezeti el az érdeklődőt.














Helyzetfelismerés 1


Helyzetfelismerés 3
Helyzetfelismerés 4


Sportbarátok: Trimble AllSport, forerunner 205


Kocogás, biciklizés és minden egyéb, helyváltoztatással járó sport elemzésére, edzéstervek kialakítására, versenyekre való felkészülésre használható a Trimble AllSport megoldása. A mobiltelefonon is működő, GPS-szel kombinált szisztéma berajzolja a térképen a megtett útvonalat, kiszámítja az elégetett kalóriamennyiséget, a sebességet, a szintkülönbséget, vagy éppen segít az útvonal tervezésében. Hasonló megoldásokat kínál a Forerunner 205 nevű készülék is.










Helyzetfelismerés 18

Technológiai alapok














Helyzetfelismerés 1


Helyzetfelismerés 3
Helyzetfelismerés 4

A helyfüggő szolgáltatások során meghatározzák a felhasználó pontos földrajzi helyzetét, és egy adatbázis alapjánaz adott helynek megfelelő információkat továbbítanak. A helymeghatározás alapvetően három módon történhet:

MŰHOLDAKKAL. A jelenlegi egyetlen rendszer az eredetileg katonai célokra kifejlesztett, ám egy évtizede a civilek számára is adaptált amerikai global positioning system (GPS), amely a Föld körül keringő műholdak segítségével állapítja meg egy vevőegység pozícióját 5-15 méteres pontossággal. A rendszer kiszámítja az eszköz legalább három műholdhoz viszonyított távolságát, és ez alapján, úgynevezett háromszögeléssel határozza meg a felhasználó helyzetét. Az Európai Unió szintén tervezi egy hasonló szisztéma elindítását; a Galileo nevű projekt 2012-re lehet működőképes, s 1 méteres pozícionálást ígér.

MOBIL ADÓTORNYOKKAL. A helymeghatározás lehetséges a mobiltelefonokat kiszolgáló adótornyok cellainformációja alapján is; e technológiával körülbelül 100-300 méteres pontosság érhető el, viszont belső térben is jól működik. Ez azért fontos, mert a GPS-szel – akár mobiltelefonba integrálva, akár külön egységként – az egyik legnagyobb probléma az, hogy ha a készüléknek nincs jó rálátása az égboltra (sűrű erdőben, magas épületek között vagy egy szobában), akkor ez megnehezíti a helymeghatározást. Ezen javíthat a mobiloknál alkalmazható „támogatott GPS” (A-GPS) funkció, amely közbeiktatja a mobilszolgáltató szerverét és egyes számítási feladatokat átad annak.

WI-FI HÁLÓZATTAL. A vezeték nélküli számítógépes hálózatok (Wi-Fi) is alkalmasak a helymeghatározásra. Itt minél sűrűbben helyezkednek el a hozzáférési pontok, annál precízebb, méteres pontosságú helymeghatározás lehetséges.

Helyzetfelismerés 18
Helyzetfelismerés 4











Helyzetfelismerés 18


Aggályos lehetőségek


KÉRETLEN REKLÁMOK. A felhasználók tartózkodási helye érzékeny információnak minősül. Jelenleg törvénytelen például, ha a gyanútlan járókelő olyan üzenetet kap a mobilkészülékére, hogy az éppen vele szemben lévő boltban nagy árleszállítás van. A Bluetooth technológiát alkalmazó angol BlueCasting rendszer pedig elvileg ezt meg is tehetné. Például egy üzletben elhelyezett szerver észleli a hatósugarába kerülő (maximum 100 méteren belüli) aktív Bluetooth eszközöket, így például egy mobiltelefont, és személyre szabott üzeneteket küld ki, mondjuk egy utolsó pár, fél áron kínált 41-es cipőről (amennyiben az illető korábban megadta valahol a méreteit). A felhasználóknak azonban engedélyezniük kell a tartalmak elfogadását.













Helyzetfelismerés 1


Helyzetfelismerés 2

Helyzetfelismerés 3
Helyzetfelismerés 4

NYOMKÖVETŐK. A New York-i taxisok például rendszeresen tiltakozásokat szerveznek azon tervezett követelmény ellen, hogy az összes autót szereljék fel GPS nyomkövetővel. Ez a taxisok szerint súlyosan sértené a személyiségi jogaikat, mivel az eszköz az összes adatot rögzítené az útjaikról, beleértve azt is, hogy mikor tartanak szünetet. Ezenkívül az adatok tárolásával és felhasználásával kapcsolatban is vannak kétségeik. A műholdas helymeghatározók bevezetését támogatók azonban azzal érvelnek, hogy a taxisoktól csupán azokat az adatokat gyűjtené be a rendszer, amelyeket jelenleg papíron amúgy is meg kell adniuk egy-egy útról, és így csak sokkal kényelmesebb lenne az egész procedúra.

Helyzetfelismerés 18
Helyzetfelismerés 4











Helyzetfelismerés 18


Jóslatok


A GPS-alapú helyfüggő szolgáltatások előfizetőinek száma 2011-re eléri a 315 milliót; a legnagyobb növekedés Észak-Amerikában és Nyugat-Európában lesz megfigyelhető, míg az ázsiai térségben elsősorban Japán és Dél-Korea lehet az LBS-piac két fő hajtóereje (ABI Research)

GPS-funkcióval ellátott mobiltelefonból 2005-ben a legtöbbet Észak-Amerikában adták el, és ez trend folytatódni fog; ma még Európa a második, de 2010-re Ázsia megelőzheti (Gartner)

Tavaly egy GPS-rendszer mobiltelefonba integrálásának anyagköltsége 4,2 dollár volt, ám ez 2010-re 2,5 dollárra csökkenthet, ami piaci robbanást sejtet (Gartner)

Az autóban is használható navigációs rendszerek eladása 2012-ig megháromszorozódhat, és abban az évben már 65 millió ilyen eszköz találhat gazdára világszerte, szemben a tavaly eladott 19,8 millió darab GPS-képes eszközzel (iSuppli)

Helyzetfelismerés 18
Helyzetfelismerés 4









Helyzetfelismerés 18

Az összeállítást Milhofer Tamás és Halaska Gábor készítette.

Helyzetfelismerés 18
Helyzetfelismerés 4

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik