Gazdaság

Gazprom-ellenes szövetség a FÁK-csúcson?

Gazprom-ellenes szövetséget kovácsol a fehérorosz vezető a minszki FÁK-csúcson – kommentálta több moszkvai lap Aljakszandr Lukasenko előkészületeit a posztszovjet Független Államok Szövetségének (FÁK) keddi csúcstalálkozójára.

Eddig minden egyes FÁK-tag „magányosan esett el” az árait emelő orosz gázmonopóliummal vívott harcban, most viszont az „esküdt szövetséges Lukasenko megpróbál az elégedetlen vevő- és tranzitországokat összefogó Gazprom-ellenes szövetséget szembeállítani a Kremllel – állapította meg a Moszkovszkij Komszomolec.

Az orosz állami ellenőrzésű Gazprom jövőre a belföldi szintű, ezer köbméterenként 46 dolláros jelenlegi gázár helyett 200 dollárt követel a fehérorosz partner Beltransgaztól, ami négyszeres emelés. „Oroszország türelme elfogyott (Lukasenkóval szemben). Ha nincs integráció (az orosz–fehérorosz unió keretében), akkor méltóztassék fizetni” – magyarázta az előzményeket a Moszkovszkij Komszomolec egy másik írásában, amely szintén Lukasenko „oroszellenes összeesküvését” taglalta.

A Nyezaviszimaja Gazeta is megjegyezte, hogy a FÁK-csúcson olyan „államközi szénhidrogén-tandem” születése várható, amelynek fő célja az orosz gázexpanzió elleni védekezés. A FÁK érdekcsoportokra bomolhat: az elsőbe Oroszország és Kazahsztán kerülhet, míg a másodikba, amely „energetikai alapon” formálódik, Fehéroroszország és Ukrajna, és hamarosan csatlakozhat hozzájuk Moldova és Azerbajdzsán is – latolgatta az orosz elitlap, emlékeztetve Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök Lukasenkóval folytatott minszki megbeszéléseire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik