Gazdaság

A kiscégek is lex-Audira várnak

admin
admin

2006. 11. 24. 11:26

A nagy multinacionális cégek K+F költése a szolidaritási adóból leírható. Így ezen adónem bevételi arányai megváltoznak, egyenlőtlenné válnak, a multik kisebb részét adják majd a bevételi forrásoknak – közölte a FigyelőNet kérdésére Szatmáry Kristóf, a Vállalkozók Pártjának elnökhelyettese.

A Vállalkozók Pártja ezért beadvánnyal fordult a kormányhoz, hogy a kkv-k számára is hasonló kedvezmények legyenek elérhetők. Egy kkv számára az élőmunka költségei róják a legnagyobb terhet. A beadvány szerint 2007. január 1-jétől új munkahelyek teremtését vállaló cégek arányosan csökkenthetnék járulékaikat. Remélhetőleg a kormány elfogadja a javaslatainkat – tette hozzá Szatmáry.

A módosítás másik pillére tulajdonképpen a Fidesz által csütörtökön bejelentett 200 milliárd forintos gazdasági „segélycsomag” részét képezi, közel 40 milliárd forintot tesz ki. Ez az összeg oszlana meg a turizmusfejlesztés (5 milliárd), a gazdaságfejlesztés (25 milliárd), valamint foglalkoztatás-fenntartás és -fejlesztés (10 milliárd) között. A párt számításai szerint az „elhibázott” jövő évi költségvetés mintegy 400 milliárd forint többletbevételt vár a vállalkozásoktól, ennek tíz százalékát tervezik visszaforgatni a kkv-k gazdasági helyzetének javítására – summázta Szatmáry.

Az elképzelés szerint a szolidaritási adó bevételeiből képezni kell egy kkv-k fejlesztéseit támogató alapot. A fejlesztési alap kezelőit a vállalkozói érdekképviseletek delegálják. A fejlesztési alap által kezelt forrásra az új munkahelyet teremtő kkv-k pályázathatnak vállalkozásuk fejlesztéséhez. A pályázati forrás vissza nem térítendő támogatásként vehető igénybe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.