Gazdaság

A kiscégek is lex-Audira várnak

A nagy multinacionális cégek K+F költése a szolidaritási adóból leírható. Így ezen adónem bevételi arányai megváltoznak, egyenlőtlenné válnak, a multik kisebb részét adják majd a bevételi forrásoknak – közölte a FigyelőNet kérdésére Szatmáry Kristóf, a Vállalkozók Pártjának elnökhelyettese.

A Vállalkozók Pártja ezért beadvánnyal fordult a kormányhoz, hogy a kkv-k számára is hasonló kedvezmények legyenek elérhetők. Egy kkv számára az élőmunka költségei róják a legnagyobb terhet. A beadvány szerint 2007. január 1-jétől új munkahelyek teremtését vállaló cégek arányosan csökkenthetnék járulékaikat. Remélhetőleg a kormány elfogadja a javaslatainkat – tette hozzá Szatmáry.

A módosítás másik pillére tulajdonképpen a Fidesz által csütörtökön bejelentett 200 milliárd forintos gazdasági „segélycsomag” részét képezi, közel 40 milliárd forintot tesz ki. Ez az összeg oszlana meg a turizmusfejlesztés (5 milliárd), a gazdaságfejlesztés (25 milliárd), valamint foglalkoztatás-fenntartás és -fejlesztés (10 milliárd) között. A párt számításai szerint az „elhibázott” jövő évi költségvetés mintegy 400 milliárd forint többletbevételt vár a vállalkozásoktól, ennek tíz százalékát tervezik visszaforgatni a kkv-k gazdasági helyzetének javítására – summázta Szatmáry.

Az elképzelés szerint a szolidaritási adó bevételeiből képezni kell egy kkv-k fejlesztéseit támogató alapot. A fejlesztési alap kezelőit a vállalkozói érdekképviseletek delegálják. A fejlesztési alap által kezelt forrásra az új munkahelyet teremtő kkv-k pályázathatnak vállalkozásuk fejlesztéséhez. A pályázati forrás vissza nem térítendő támogatásként vehető igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik