Gazdaság

A kockázati tőkealapok felfutása várható

admin
admin

2006. 11. 21. 15:29

A Start Tőkegarancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt. felmérése szerint „a szektor iránt érdeklődő potenciális hazai intézményi befektetők számára jelentős biztonságot s ezáltal kedvezőbb befektetési feltételeket biztosít az, hogy Magyarországon is megjelentek a kockázati tőkebefektetésekhez igényelhető tőkegarancia termékek”.

Magyarországon 2000 és 2005 között összesen 207 befektetési tranzakciót valósítottak meg kockázati tőke befektetők, az átlagos befektetési méret 3,27 millió euró volt. Magyarországon jelenleg mindegyik, a kelet-közép-európai régió iránt érdeklődő, jelentősebb alap jelen van, becslések szerint befektetésekre 2,5-3 milliárd euró áll rendelkezésre. Ugyanakkor a közel 600 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás számára szinte elérhetetlen a kockázati tőke bevonása, mivel mindössze néhány kockázati tőkealap, befektetési társaság foglalkozik néhány 10 millió Ft-os befektetésekkel. 2002 és 2005 között a kockázati tőkebefektetéseknek mindössze 4,97 százaléka, 24 millió euró jutott az 1 millió euró alatti szegmensbe.

Az ilyen méretű, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (MKME) teljes jogú tagjai által megvalósított befektetések száma az elmúlt években átlagosan évi 19 volt, ami rendkívül alacsonynak mondható a kkv-k tőkekeresletéhez képest. Az MKME jelenlegi teljes jogú tagjainak kevesebb, mint a fele teszi lehetővé a finanszírozást ebben a szegmensben. Rajtuk kívül az elmúlt időben érezhető önszerveződésen keresztülment (klubot alakító) üzleti angyalok, illetve egyéb pénzügyi befektetők (társaságok, magánszemélyek) számíthatnak olyan befektetői közegnek, amelynek megnyerése létérdeke az aktív tőkekereslettel bíró kkv-knak.

A Start Tőkegarancia által elkészített felmérés szerint 2007 és 2009. között évente 3 olyan kockázati tőkealap jön létre, amelynek befektetési politikájában helye van az osztott portfoliónak, azaz mód nyílik a kkv-kba történő befektetésekre is. A felmérés szerint a létrejövő alapok átlagos mérete 36 millió euró lesz, a várakozások szerint az új kockázati tőkealapok közel negyede start-up, vagyis a vállalkozásokat már a korai szakaszban is támogatni kész alap lesz. Emellett a létrejövő alapok közel harmada generalista alap lesz, amelynek befektetési politikája igen tág teret ad majd arra, hogy a vállalkozás életciklusának milyen szakaszában történjen meg a befektetés.

A befektetési méretet tekintve a válaszadók szerint a kockázati tőkealapokba áramló évi 100 millió eurónyi (összesen 300 millió euro) tőke 40 százaléka a generalista alapokat keresi majd, a start-up alapok a befektetések 10 százalékát vonzzák majd. Az átlagos méret alapján legnagyobb (77,5 millió eurót kezelő) kivásárlási alapok a piacra jövő új pénzek 30 százalékát, a fejlesztési alapok a kockázati tőkealapokba szánt pénzek 20 százalékát tudják majd felszívni a piacról. Arról a piacról, amelynek befektetői 41 százalékban a külföldi befektetők közül kerülnek majd ki. A korábbi gyakorlathoz képest továbbra is jelentős (28 százalékos) marad az állam befektetői részaránya, összhangban a kormányzati és az uniós elképzelésekkel, amelyek a kkv-szektor támogatását a legszélesebb spektrumban, így tőkeoldalon is rendkívül fontosnak tartják.

A potenciális befektetők között a Start által megkérdezett válaszadók szerint a piacra folyó pénzek közel ötödét adják majd a hazai nyugdíjalapok és a biztosítók, köszönhetően annak a törvényi lehetőségnek, hogy befektetési portfoliójukban a korábbiaknál nagyobb, 5 százalékos súllyal fektethetik eszközeiket kockázati tőkealapokba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.