Gazdaság

Ismét rekordot döntött az OTP-profit

Az OTP Bankcsoport 2006 harmadik negyedévében ismét rekord nagyságú, 53,6 milliárd forintos konszolidált, adózott nyereséget ért el, amely némileg meghaladja az elemzői várakozásokat.

Várható árfolyamhatás

Az OTP gyorsjelentése várhatóan arra késztetheti az elemzőket, hogy tartsák a korábbi célárfolyamaikat, miközben az eredmény-várakozásaikat kissé magasabbra módosítsák – vélekedik Suppan Gergely. A hazai kilátások ugyan borúsak (a háztartások hitelkereslete a megszorítások nyomán visszaeshet, a bankoknak pedig várhatóan magasabb céltartalékot kell képezniük, és több adót fizetniük), ám a kieső belföldi profitot ellensúlyozhatják a külföldi leányvállalatok, teszi hozzá a Takarékbank elemzője. Az ukrán és orosz érdekeltségeket első ízben a következő negyedévben konszolidálja az OTP, ezen új szerzemények is hozzájárulhatnak a jövőbeni növekedéshez.
Pozitív árfolyamhatásra számít az Inter-Európa Bank. Elemzésük szerint az eredmények még a rendkívüli tételek leszámításával is rekordot jelentenek. A legnagyobb meglepetés a nettó kamatbevételek soron keletkezett, amely a swap-ok eredményét is tükrözi. Az eredmények azonban még ezen tételek leszámításával is jók, különös tekintettel a piaci részesedés növekedésére, a legfényesebb gyöngyszem DSK eredménybővülésére, és a harmadik negyedévben bőven képzett céltartalékokra. Figyelemre méltó, hogy az OTP jelentősen tudta növelni a kamatmarzsát, jegyzik meg az IEB szakértői.
Az OTP papírjai a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a hétfői kereskedést 7510 forinton zárták. Az elmúlt 52 hétben a részvény legalacsonyabb árfolyama 5120 forint, a legmagasabb 8451 forint volt.

A második negyedéves eredményekhez hasonlóan az OTP eredményei újra felülmúlták a legoptimistább elemzői várakozásokat is, és töretlen dinamizmusról árulkodnak – írják lapunkhoz eljuttatott kommentárjukban az Inter-Európa Bank elemzői. Hasonlóan vélekedik Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is, rámutatva, hogy a bankcsoport által publikált 53,6 milliárdos negyedéves nettó profit lényegesen magasabb a 46,8 milliárdos konszenzusnál, de a 43 százalékkal, 106,9 milliárdosra emelkedő nettó kamatbevétel szintén jóval meghaladja a 87,8 milliárdos prognózisokat. Mindeközben a nem kamatjellegű bevételek 11 százalékkal, 56,8 milliárd forintra csökkentek.

A harmadik negyedévi profit egyébként nemcsak a prognózisokat, hanem bázisiadatokat is jócskán meghaladja: a 2005. harmadik negyedévit 30,8 százalékkal, az idei második negyedévit pedig 14,7 százalékkal – derül ki a nemzetközi szabványok szerinti nem auditált, konszolidált gyorsjelentésből. Az év első kilenc hónapjában elért konszolidált adózott profit 146,5 milliárd forint, 24,8 százalékkal több a 2005 első kilenc havinál, és 79,3 százaléka a 184,7 milliárd forintos éves profittervnek. Mindezek alapján a menedzsment továbbra is reálisnak ítéli az idei eredményterv teljesítését.

Spéder tartja a terveket

Egészséges szerkezetben rekorderedmény született – kommentálta Spéder Zoltán alelnök, vezérigazgató-helyettes a bank kedden publikált gyorsjelentését. Az OTP Bank továbbra is fenntartja 184-185 milliárd forintos konszolidált IFRS szerinti nettó éves eredménytervét – erősítette meg. Spéder Zoltán elmondta: a saját részvények értékesítésének nem lesz lényegi hatása az idei konszolidált IFRS eredményre. Az 51 milliárd forint nyereséget a tőkében könyvelik el, az egyedi magyar mérlegben a szavatoló tőkét javítja majd, az akvizíciók szempontjából ugyanis ez volt a szűk keresztmetszet – tette hozzá.

Egyszeri hatások is voltak


A harmadik negyedévben jelentkező egyszeri tételek 6,1 milliárd forinttal emelték a bankcsoport nyereségét, vagyis ezek kiszűrésével “csak” 47,5 milliárd forint lenne a konszolidált negyedéves profit. A kamatbevételek szintén érdemes megtisztítani a swap-ügyletekből származó 25,1 milliárdos nyereséggel, az így kapott 81,8 milliárd forint már enyhén kisebb a vártnál.

A nem kamatjellegű bevételeket ugyanez a tétel szintén befolyásolta, enélkül a vártnál jobban, 16,8 százalékkal, 74,5 milliárd forintosra emelkedett volna a bevétel. Ezen belül a jutalékok és díjak bővülési üteme az egy évvel korábbinál gyorsabb, 15,6 százalékos volt – mutat rá lapunkhoz eljuttatott elemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A nettó kamatrés 195 bázisponttal 7,18 százalékosra bővült, de a swap-ügyletek nélkül 5,9 százalékosról 5,5-re szűkült az elmúlt negyedévben.

Részvényenként 568 forint nyereség

A csoport konszolidált IFRS szerinti mérlegfőösszege 2006. szeptember 30-án 6174,1 milliárd forintot tett ki, éves szinten 25,7 százalékkal nőtt és 49,9 százalékkal volt magasabb, mint a nem konszolidált összes eszköz.

Az egy törzsrészvényre jutó konszolidált nettó eredmény (alap EPS) 568,1 forintot, a hígított 563,4 forintot ért el, ami 121 forinttal, illetve 119 forinttal magasabb, mint 2005 első kilenc hónapjában.

A bankcsoport konszolidált saját tőkéje 24,2 százalékkal, 650,95 milliárd forintra nőtt egy év alatt és 23,2 százalékkal magasabb, mint a bank nem konszolidált saját tőkéje. Az egy részvényre jutó konszolidált saját tőke (BVPS) 2006. szeptember 30-án 2486 forint volt.

A bankcsoport 2006 első kilenc hónapjában 174,1 milliárd forintos konszolidált adózás előtti eredményt ért el, 23 százalékkal többet, mint tavaly szeptember végéig. A konszolidált nettó kamatbevétel 15,7 százalékkal, 251,4 milliárd forintra gyarapodott (a swap ügyletek hatását figyelmen kívül hagyva 11,5 százalékkal). Az átlagos mérlegfőösszegre jutó nettó (céltartalékolás utáni) kamatmarzs a tavalyihoz képest 50 bázisponttal, 5,88 százalékra szűkült.

Az OTP csoport mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése 0,9 százalékponttal, 24,4 százalékra nőtt a harmadik negyedévben. A konszolidált nettó hitelállomány szeptember végén 3723,7 milliárd forintra rúgott, éves szinten 24,6 százalékkal nőtt, a betétállomány 15,6 százalékkal, 3743,3 milliárd forintra gyarapodott.

A bolgár bank szépen tejelt

A csoporton belül az anyabank a volumen és az eredmény tekintetében egyaránt megőrizte domináns szerepét: szeptember végéig 119,44 milliárd forint adózott nyereséget ért el, 14,2 százalékkal többet a tavalyinál. Mérlegfőösszege szeptember végén 4120,1 milliárd forintot tett ki, éves szinten 21,9 százalékkal bővült.

A leánybankok közül a csoport eredményéhez ezúttal is a bolgár DSK csoport járult hozzá a legnagyobb mértékben első kilenc havi 16,2 milliárd forintos, az egy évvel korábbinál 31,7 százalékkal magasabb adózott eredményével.


Ismét rekordot döntött az OTP-profit 1

Az OTP-papírok árfolyama 2005. januárja óta (Forrás: IEB)

A magyarországi leányvállalatok közül az OTP Garancia Biztosító 69,8 százalékkal, 6,4 milliárd forintra növelte adózott profitját. Az OTP Alapkezelő adózott nyeresége 23,3 százalékkal, 3,333 milliárd forintra nőtt, a Merkantil csoporté 5 százalékkal, 4,6 milliárd forintra csökkent. Az OTP Jelzálogbank adózott profitja 938 millió forintra, a 2005 első kilenc havi 22 százalékára esett vissza, az OTP Lakástakarékpénztáré 119 millió forintra, a tavalyi 12 százalékára csökkent.

A külföldi leánycégek közül az OTP Banka Slovensko adózott eredménye 14 százalékkal, 878 millió forintra mérséklődött. Az OTP Bank Romania 2 milliárd forint veszteséget könyvelt el, a tavalyi közel kétszeresét. Az OTP banka Hrvatska csoport 61,8 százalékkal, 2,635 milliárd forintra növelte adózott profitját, a Niska banka, amelynek eredménye a második negyedévben került be először a konszolidált kimutatásokba, 56 millió forint adózott nyereséget ért el szeptember végéig.

Az OTP csoport első kilenc havi összesített adózott profitjának 11,3 százaléka származott külföldről. A külföldi csoporttagok részesedése a saját tőkéből 21,4 százalék, a bruttó hitelekből 25,7 százalék, a betétekből 28,1 százalék, a céltartalékokból 31,6 százalék volt szeptember végén.

Rahimkulov is a tulajdonosok közt

Az OTP Banknak szeptember végén három 5 százalék feletti tulajdonosa volt: a Bank of New York (25 százalék), a Julius Baer (5,6 százalék), továbbá a Rahimkulov család (5 százalék).


Ajánlott videó

Olvasói sztorik