Gazdaság

Veres: a jövő évi hiány a GDP 6,9 százaléka

Az államháztartás jövő évi pénzforgalmi hiánya a kormány által az Országgyűlés elnökének délután átadott 2007. évi költségvetési tervezet szerint 1753,2 milliárd forint, a GDP 6,9 százaléka, az uniós eredményszemléletű számításban 6,8 százaléka. A pénzügyminiszter szerint a költségvetés nem hígul fel.

Veres János kedden átadta Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, a jövő évi költségvetés tervezetét. A pénzügyminiszter a jövő évi költségvetést „az egyensúly, a felzárkózás és a felelősség költségvetésének” nevezte és megjegyezte, hogy az egészségüggyel kapcsolatos parlamenti vita még hozhat változásokat, módosíthat értékeket.


Adósságátvállalás


A költségvetés főbb számaiban megfelel a konvergencia programban foglaltaknak. Ez alapján az eredményszemléletű hiány a GDP 6,8 százaléka lesz szemben az ez évre várható 10,1 százalékkal. A pénzforgalmi hiány a 2006-ra várható GDP arányos 9,7 százalékról jövőre 6,9 százalékra csökken. Ez utóbbi idoklásaként Veres elmondta, hogy a költségvetés még az idén átvállalja a Nemzeti Autópálya (NA) Zrt. Adósságait, melynek nagysága a GDP 1,5 százaléka, azaz mintegy 350 milliárd forint.


A jövő évi államháztartás nem konszolidált bruttó bevételei 14 406,1 milliárd forintot, kiadásai pedig 16 159,3 milliárd forintot tesznek ki.


A jövő évi költségvetésben szereplő adatok szerint az államháztartás pénzforgalmi hiánya 1753,2 milliárd forint (a GDP 6,9 százaléka), a központi költségvetés pénzforgalmi hiánya 1653 milliárd forint (a GDP 6,5 százaléka), a tb-alapok hiánya 32,2 milliárd, a helyi önkormányzatok tervezett hiánya 84 milliárd, az elkülönített állami pénzalapok többlete 16 milliárd forint.


A költségvetés 2007-ben négy– általános tartalék, céltartalék, központi egyensúlyi tartalék, fejezeti tartalék – jogcímen összesen 221 milliárd forint tartalékot képez – közölte Veres János.


Veres kérdésre válaszolva hangsúlyozta: semmilyen esélyt nem lát arra, hogy a költségvetés felhíguljon. Ettől a tervezettől eltérni az ország érdekében nem szabad – tette hozzá a pénzügyminiszter.


Módosul az idei költségvetés


Az államháztartás törvény értelmében szükségessé vált az idei költségvetés módosítása is, amelyet a pénzügyminiszter szerint részben az autópálya adósságátvállalása, részben pedig a még a nyáron bejelentett várható túllépések tettek szükségessé. Emiatt a PM júniusban az önkormányzatok nélküli prognózist a GDP 1 százalékával 6,6-ről 7,6 százalékra emelt.


Az autópálya átvállalás után, a költségvetési törvény módosításával a törvényben szereplő hiány – a három alrendszerben, pénzforgalomban, önkormányzatok nélkül – 1545,8 milliárd forintról 2055,5 milliárd forintra emelkedik, amit még tovább növel 55 milliárd forintnyi maradvány felhasználás. Így az új, idei évi prognosis önkormányzatok nélkül a GDP 9 százaléka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik