Gazdaság

Innováció szükséges a magyar ruhaiparban

Az elnök az Innováció a ruhaiparban című nemzetközi fórumon elmondta: a textiliparban egyre inkább előtérbe kerül a high-tech, egyebek mellett a nanotechnológia vívmányait hasznosítják a ruhagyártásban. A korszerű anyagokat, az úgynevezett műszaki textíliákat a határterületeken is hasznosítani lehet – tette hozzá, példaként említve az egészségügyi- és geotextíliákat, valamint az intelligens anyagokat.

A ruhaiparban jelentős igény van az új, személyre szabott szolgáltatásokra. A legújabb kutatások keretében számítógépes szoftverek segítségével gyártanak a vásárló testalkatára tökéletesen illeszkedő ruhát – mondta Pataki Pál. Az elnök szerint a magyar vállalatoknak elsősorban a fejlesztések hasznosítása területén kellene együttműködniük. Van már nemzetközi példa arra, hogy kutatók, egyetemek és gyártók konzorciumot alkotva ültetik át a fejlesztéseket a gyártófolyamatokba – utalt az elnök az uniós Leapfrog projektre.

A technológiai áttörést célzó, az uniós országok textil- és ruhaiparának szakmai érdekképviseleti szervezete (Euratex) által vezetett programról a konferencián az Euratex képviselője tartott előadást. Mauro Scalia hangsúlyozta: céljuk, hogy megállítsák az iparág elvándorlását Európából. Vélekedése szerint ehhez a gyártási költségek csökkentésére, gyártásautomatizálásra és a fejlesztések gyorsabb hasznosítására van szükség.

A TMTE által szervezett kétnapos nemzetközi konferencián és szakember-találkozón magyar és külföldi szakemberek tartanak előadást. A TMTE kiadványa szerint a magyar textilimport idén az első négy hónapban 148,5 milliárd forintot tett ki, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 2,8 százalékos növekedés. Az export 13,3 százalékkal nőtt, és 123,7 milliárd forintot tett ki. A behozatalban a legnagyobb részt a textilfonal, szövet és textilipari termékek, a kivitelben a ruházati cikkek és kiegészítők képviselték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik