Gazdaság

Társadalmi vitán az operatív programok

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Új Magyarország Fejlesztési Terv (II. Nemzeti Fejlesztési Terv) ágazati és regionális operatív programjait – közölte Bajnai Gordon.

A fejlesztéspolitikai kormánybiztos közölte: a tervek szerint Magyarország december elsején adja be az Európai Uniónak az operatív programokat, és a befogadást követően lehet majd program-előkészítést finanszírozni a 2007-ben megnyíló forrásból. A társadalmi egyeztetésre bocsátott operatív programok az ügynökség honlapján olvashatók.

Az egyeztetés írásos szakasza november 8-ig tart. Október 26. és november 14. között egyeztetnek a hét regionális fejlesztési tanáccsal, a nagy érdekképviseleti szervezetekkel. November 13-20. között dolgozzák fel és építik be a dokumentumokba az észrevételeket. A Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT) november 22-én, a Nemzeti Fejlesztési Tanács november 24-én tárgyalja a témát, és a kormány október 29-én dönt az Európai Uniónak beadandó operatív programokról.

Bajnai elmondta, hogy a vitára bocsátott operatív programok között a forráselosztást továbbra is sávosan határozták meg, mert szeretnék hallani a keddi parlamenti vitanapon a politikai pártok észrevételeit, javaslatait. Ugyanakkor az operatív programokon belül az egyes intézkedések között százalékos arányt jelöltek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik