Gazdaság

A Gazprom Szerbia és Dél-Amerika felé is kacsingat

Szerbia 400 kilométer hosszú, országon átívelő gázvezetéket épít az orosz Gazprommal közösen - jelentette be csütörtökön a szerb kormány. Az ügylet értéke meghaladja a 800 millió dollárt. A Gazprom a Venezuelát Brazíliával és Argentinávál összekötő, úgynevezett "déli csővezeték" felépítésében is részt vesz.

A szerb gázipari monopolcég, a Srbijagas és az orosz Gazprom-Gazexport vállalat között létrejövő megállapodás révén Szerbia a gázszállítás egyik fő regionális résztvevőjévé válik – közölte közleményében a szerb kormány.


Szerb kormányforrások szerint a gázvezeték megépítéséről szóló előzetes megállapodást néhány hét múlva írják alá, azután, hogy a miniszterek visszatérnek a nyári szabadságról.


Az ügylethez közel álló források szerint a vezeték az Oroszországot a Fekete-tenger alatt Törökországgal összekötő úgynevezett Kék Áramlat gázvezeték meghosszabbítása lesz. A vezeték Dimitrovgradtól Nisig tart, majd onnan tovább Horvátország és Bosznia felé. A vezeték kapacitása 20 milliárd köbméter lesz.


Egy másik forrás szerint a Gazprom átvállalja Szerbia 370 millió dolláros Kuvaiti adósságát. Szerbia azután kezdi törleszteni az adósságot a Gazpromnak, hogy működésbe állítják a vezetéket.


Mások szerint az ügylet az első lépés a felé, hogy a Gazprom megszerezze a Srbijagas-t, amikor sor kerül annak magánosítására.


A téli szezonban Szerbia napi gázszükséglete mintegy 10 millió köbméter. A földgázt tradicionálisan a Gazprom szállítja Ukrajnán és Magyarországon keresztül.


Dél-Amerikában is megjelenik a Gazprom


A Gazprom olajipari konszern részt vesz az úgynevezett “déli csővezeték”, a Venezuelát Brazíliával és Argentinávál összekötő csővezeték felépítésében – közölte Hugo Chavez venezuelai államfő, aki a napokban Moszkvában tartózkodott hivatalos látogatásán. Az elnöki közlemény szerint a Lukoil és a Gazprom hamarosan bekapcsolódik az országban folyó olaj-és földgázkitermelésbe.


A csővezeték első, 6600 kilométeres szakaszát 2009-re akarják megépíteni, a teljes 8 ezer kilométeres vezetékkel pedig 2017-ig készülnének el. A vezeték, amely 20 milliárd dollárból épülne ki, napi 150 millió köbméter fölgáz továbbítására lesz alkalmas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik