Gazdaság

BÉT: a Fotex a nap nyertese

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 338,54 pontos gyengüléssel 22 272,41 ponton zárt kedden, a hétfői záró értékhez képest ez 1,50 százalékos esés.

A részvénypiac forgalma megközelítette a 22,9 milliárd forintot, a vezető részvények veszítettek előző napi értékükből, a kisebb részvények közül viszont több is technikai szinteket ostromló nyereséggel zárta a napot. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint kevés hazai impulzus érte az értékpapírpiacot, a pesti börze jobbára a régió tőzsdéinek, valamint a New York-i tőzsde mozgását követte. Kedvező hazai hír volt a piac számára, hogy a júniusi inflációs adat nem volt magasabb vártnál. Kedvezőtlen hír volt viszont, hogy a Standard and Poor’s megerősítette a korábban csak kilátásba helyezett negatív besorolást a Mol esetében. Az olajpapír annak ellenére gyengült egész nap, hogy az olaj ára emelkedett a nemzetközi piacokon.

Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Rt. üzletkötője a Fotexről elmondta, hogy az 550 forintos szinten túljutva folytatódott a vételi érdeklődés a papír iránt. A délután 10 percre felfüggesztett kereskedés után a Fotex a tőzsde negyedik legnagyobb fogalmú papírja lett, 1,2 milliárd forint közeli forgalomban 11,4 százalékkal erősödött. A Rába 3,4 százalékkal emelkedett kétéves csúcsára, mert a Suzuki bővíti termelését, és ez pozitívan hathat az elemzők szerint a Rábára, mint a Suzuki beszállítójára. A szakember szerint szerdán még folytatódhat a kiemelt három papír lendülete.

Mint napok óta, kedden is az OTP forgalma volt a legnagyobb a BÉT-en. A banki papírra 12,4 milliárd forintnyi üzletet kötöttek, az árfolyam 89 forinttal, 1,31 százalékkal 6700 forintra csökkent az előző napi zárószintről. A Mol részvények ára 700 forinttal, 2,94 százalékkal 23 100 forintra esett, forgalmuk 5,5 milliárd forint volt. A Richter 0,9 milliárd forintot alig meghaladó alacsony forgalomban 750 forinttal, 1,7 százalékkal 43 350 forintra esett. Szektortársa, az Egis viszont 4,2 százalékkal, 1,155 forinttal 28 450 forintra emelkedett. A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 0,8 százalékkal 832 forintra csökkent, a papírral 0,77 milliárd forint értékben kereskedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik