Gazdaság

Vegyes a fogadtatása a londoni Gyurcsány-előadásnak

Nem volt egyöntetű a rövid távú magyarországi kamatemelési várakozás a londoni elemzői közösségben pénteken a forint korábbi gyengülése ellenére sem, a költségvetési csomagot ismertető előző esti Gyurcsány-előadás megítélésére ugyanakkor az óvatos derűlátás a jellemző.

Wike Groenenberg, a Citigroup londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős igazgatója az MTI-nek pénteken azt mondta: nagyobb esélyűnek tartja az MNB hétfői kamatemelését, mint annak elmaradását. Groenenberg hétfőre fél százalékpontos emelést valószínűsített, az év egészére pedig – a hétfőre jósolttal együtt – összesen 1,00 százalékpontot vár. A Citigroup vezető térségi elemzője 60 százalékosra mondta annak esélyét, hogy az MNB hétfőn kamatot emel.

Az HSBC bankcsoport londoni részlegének feltörekvő piaci elemző osztályán az MTI-nek úgy fogalmaztak: “növekszik az esélye” egy rövid időn belüli kamatemelésnek, amely “akár hétfőn is bekövetkezhet”. A cég szakértői azonban azt mondták, hogy az amerikai Federal Reserve előző napi kamatemeléséhez fűzött kommentár enyhítette a forintra és így a magyar jegybankra nehezedő nyomást. Bármely közeljövőbeni magyarországi kamatemelés “minimális mértéke” fél százalékpont lesz, jósolták az HSBC-nél.

Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank, és Reinhard Cluse, a UBS bankcsoport londoni részlegének elemzője ugyanakkor egyaránt azt mondta, hogy nem számít hétfőn az MNB kamatemelésére. Cluse ezt a véleményét azzal indokolta, hogy a magyar jegybank szerinte “kevéssé érzékeny a rövid távú árfolyamkiugrásokra”, és egyébként is “el akar távolodni az olyan vészkamatemelésektől, amilyeneket a múltban időnként láttunk”. A UBS elemzője szerint az MNB-nek van ideje megvárni a Monetáris Tanács következő soros kamatdöntő ülését, amely július 24-én esedékes.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előző esti, az egyensúlyi programot elemzőknek ismertető zártkörű londoni előadásán az MTI által kérdezett szakértők közül mindegyik jelen volt.

Reinhard Cluse, a UBS stratégája az erre vonatkozó kérdésre csak annyit mondott: “az idő dönti el”, hogy a költségvetési csomag mennyire hiteles. Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank térségi elemzője szerint Gyurcsány Ferenc maga is elismerte, hogy a hitelesség szempontjából a döntő tényező a program elemeinek tényleges végrehajtása lesz.

Wike Groenenberg, a Citigroup feltörekvő piaci stratégája az előadásról készített – az MTI londoni irodájának pénteken megküldött – értékelésében azt írta: a magyar miniszterelnök erős hangsúlyt helyezett arra, hogy a program “sokak vélekedésével ellentétben” nem csupán adóemelésekre épül, hanem kiadáscsökkentésre is. Groenenberg szerint “új információ” volt Gyurcsány Ferenc azon kijelentése a londoni ismertetőn, hogy a csomagnak csaknem a fele kiadáscsökkentés.

Ezt egyébként előző este, londoni előadása után a miniszterelnök maga is megerősítette az MTI-nek. Gyurcsány Ferenc azt mondta: az idén 50-50 százalék az intézkedési csomag bevételi és kiadási megoszlása, jövőre pedig 60-40 százalékra módosul az arány a bevételi oldal javára.


Wike Groenenberg a londoni Gyurcsány-előadásról pénteken közzétett értékelésében azt írta: a Citigroup szerint a magyar kormány költségvetési és egyéb reformprogramja “valóban nagyon nagy, és figyelemreméltó … akkor is, ha a reformoktól várt megtakarítások egy része nem valósul meg”.

A Citigroup várakozása szerint a reformok jelentősen javítani fogják a magyar költségvetési és fizetésimérleg-egyensúlyt, bár a reformintézkedéseket olyan kedvezőtlen időszakban jelentették be, amikor a befektetői türelem a nagy költségvetési és folyó hiányt maguk előtt görgető országokkal szemben igen alacsony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik