Gazdaság

Csökkenő vállalkozó kedv, növekvő felszámolások

admin
admin

2006. 06. 30. 12:28

2006 első félévében összesen 4414 társaság került felszámolási eljárás alá Magyarországon, ez 9 százalékos növekedés 2005 hasonló időszakához képest. A tavalyi hasonló időszakhoz képest a működő cégek száma csak szerény mértékben emelkedett, így romlott a felszámolt vállalkozásokat a működő cégekhez viszonyító mutató is.

Míg 2005 első felében a működő cégek 0,82 százalékát számolták fel, addig 2006-ban ugyanez már 0,88 százalék lett. „Ez a legmagasabb érték az Opten 1996-tól vezetett adatsorában, így feltételezhető, hogy a mutató az év végére meghaladja majd a 2003-as 1,66 százalékos rekordot is – nyilatkozta Tóth Tamás, a cégadat-szolgáltatással is foglalkozó Opten Kft. ügyvezető igazgatója.

Kivárnak, vagy kiábrándultak a vállalkozók?

Ugyancsak kiábrándító, hogy a csőd-, a felszámolási és a végelszámolási eljárás alá került cégek aránya nő, és az első félévben elérte a működő cégek számának 1,4 százalékát. Ez önmagában nem tekinthető intő jelnek – értékel az igazgató –, hiszen a rekordot az általában jó évnek minősített 2001-es év tartja, akkor az 1,5 százalékot is meghaladta a mutató. Más jelzésekkel együtt ugyanakkor ez is arra utal, hogy nehéz a vállalkozások helyzete.


Az eljárások számának alakulása 2005 és 2006 elsõ félévében

Az adatok romlásában szerepet játszik a vállalkozási kedv megtorpanása is. A 2006 első felében alapított cégek számáról még nem teljes a kép, de a már közzétett adatok csökkenést vetítenek előre, vélhetőleg erősen lelassul a működő vállalkozások adatának növekedése. Ez nem feltétlenül kedvezőtlen jelenség, hiszen Magyarországon szinte minden ágazatban lényegesen több cég működik, mint a nálunk fejlettebb országokban, és ez rányomja a bélyegét a magyar cégek tőkeellátottságára és versenyképességére is. Arra csak a harmadik negyedévben kapunk választ, hogy a visszaesést a kedvezőtlen kilátások okozták, vagy egyszerű kivárásnak vagyunk tanúi.

Ismét emelkedik a megszűnő cégek száma

Némileg árnyalja a kedvezőtlen képet: a működő cégek számához viszonyítva a megszűnőkét, azt látjuk, hogy az idei első félév az elmúlt hét év csaknem legkedvezőbb adatát produkálta. Ez a mutató az ezredforduló óta szinte mindig 2,3 százalék fölött volt (2002-ben meghaladta a 3 százalékot is), most viszont alig 2 százalék, de a felszámolási és végelszámolási eljárások számának növekedése a mutató várható romlását vetíti előre.

2005 első felében rendkívüli módon megugrott a cégekkel szembeni végrehajtások száma – mondta el Tóth Tamás. Tavaly márciusig negyedévente általában néhány száz végrehajtást tettek közzé, azóta viszont 5-6 ezer is jut egy-egy negyedévre. Az igazgató szerint a jelenség mögött valószínűleg az APEH korábbinál következetesebb fellépése húzódik meg, hiszen például 2006 második negyedévében a 5640 végrehajtásból legalább 4726 esetben az adóhivatal volt a végrehajtást elrendelő fél.

Még mindig a körbetartozás

A magyar vállalkozások nehéz helyzetéről, a lánc- és körbetartozások felhalmozódásáról árulkodnak az Opten követelés-nyilvántartó rendszerének adatai is. A bármely szakmai szervezet tagjai számára – amely az Opten Kft-vel megállapodást kötött – ingyenesen elérhető rendszerben jelenleg több mint 30 ezer negatív információ, nemfizetésről tanúskodó adat található. A fizetéselmaradási napok száma az adatok szerint emelkedik, és ennek a folyamatnak a legnagyobb vesztesei a kis- és közepes méretű vállalkozások, amelyek nemritkán már a „családi ékszer” bevonásával hidalják át a likviditási nehézségeket.

Tóth Tamás szerint tipikusnak mondható, hogy azok a vállalkozások, amelyeket megkeresnek azzal, hogy hamarosan bekerülnek a követelés-nyilvántartóba, rendszerint elismerik a tartozást, és rövid időn belül kerül pénz a lejárt követelés kifizetésére is. „Nem tudjuk, csak gyanítjuk, hogy ilyenkor családi vagy baráti segítséget vesznek igénybe a kisebb vállalkozások” – mondja Tóth Tamás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.