Gazdaság

Rendkívüli kamatemelés Törökországban

Vasárnapi rendkívüli ülésén 225 bázisponttal emelte irányadó kamatát a török jegybank, miután a török líra pénteken hároméves mélypontra süllyedt a dollárral szemben.

A feltörekvő piacok neuralgikus pontjává váló török lírát nem tudta megvédeni a többször is interveniáló török jegybank. Pénteken hároméves mélypontra süllyedt a török valuta a dollárral szemben.

Regionális gyengülés

A török jegybank végül vasárnap rendkívüli ülésen 225 bázisponttal megemelte az irányadó kamatát, amely így 17,25 százalékon áll. A múlt hét egészében gyengült egyébként a délafrikai rand is, a közép-európai régióban a szlovák jegybank is intervencióra kényszerült valutája védelmében, és a lengyel pénzügyminiszter pénteken bejelentett távozása okozta bizonytalanság is gyengítette a régió valutáit.

Ennek során a forint is sokat veszített erejéből, pénteken már a 282-es euróval szembeni kurzust is áttörte a jegyzés. A dollárral 225,30/40 forinton kereskedtek délután, több mint négy forinttal a csütörtöki 220,90/221,00 forint felett.

A régiós gyengülésben nagy szerepe van az amerikai kamatemelési várakozásoknak. A Fed június 29-én tartja kamatdöntő ülését, amelyen akár 50 bázispontos emelés is bekövetkezhet.

Rendkívüli lépés nálunk is?

A hazai pénzpiaci elemzők egyébként azt sem tartják kizártnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank is rendkívüli kamatemelésre kényszerül még ezen a héten, miután az állampapírhozamok is 7-8 százalék körüli szintre emelkedtek az utóbbi napokban. A piac várakozása szerint őszig 7 százalékra emelkedik a hazai alapkamat. A jegybank ugyanakkor hétfőn azt közölte a Reuters szerint, hogy azonnali beavatkozást nem tart szükségesnek a forint védelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik