Gazdaság

Jövőre tovább drágul a gáz

Az augusztusi 30 százalékos gázáremelést jövő év elején újabb 40-50 százalékos követheti, ami már majdnem eléri a világpiaci árat – írja a Világgazdaság.

A jövő év első hónapjaiban újabb drasztikus gázáremelés várható – értesült pénzügyminisztériumi forrásból a Világgazdaság. A már bejelentett, 2006. augusztusi átlagosan 30 százalékos drágulást 2007 elején 40-50 százalék körüli áremelkedés követheti, aminek hatására a gáz belföldi ellenértéke alig marad majd el a világpiaci ártól. A drágulás differenciáltan fogja érinteni a lakosság egyes csoportjait, ennek hátterében az áll, hogy a fogyasztási alapú támogatásról fokozatosan áttérnének a szociális alapú kompenzációra. A nyugdíjasok és a nagycsaládosok kevésbé éreznék a drágulást. Az intézkedésektől azt várják, hogy azokkal 120 milliárd forintot takaríthat meg a büdzsé. Ez összhangban van Gyurcsány Ferenc kormányfő közel két hete, a kiigazító csomag ismertetésekor tett kijelentéseivel, amelyek szerint az idén 160 milliárdot költenek az államkasszából gázártámogatásra, a cél pedig az, hogy a kompenzáció ne legyen több 35-40 milliárd forintnál 2008-ban.


A kabinet emellett egy másik nagy horderejű ügyben sem kívánja kiteríteni lapjait az őszi önkormányzati választások előtt. Információk szerint a kormány a már ismertetett adóváltoztatásokon túl nem ír le konkrétumokat az Európai Bizottságnak szeptember 1-jéig benyújtandó – januárban visszadobott – konvergenciaprogram módosított verziójában. Így a kiadási oldalt érintő, tervezett megtakarító lépéseket nem fogja ismertetni az EU-val. Ezért a pénzügyi tárcánál azzal számolnak, hogy az unió ismét visszadobja az euróhoz vezető utat felvázolni hivatott dokumentumot. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy komolyan felmerülhet a kohéziós alapok befagyasztásának lehetősége. (Az EU szabályai szerint ugyanis az uniós pénzekhez való hozzájutás feltétele, hogy legyen az adott tagországnak a közösség által elfogadott konvergenciaprogramja.) Erre Joaquín Almunia pénzügyi biztos egyébként a múlt év végén, illetve ez év elején többször utalt. A devizapiacon pedig további hullámokat vethet az EU nemtetszésének kinyilvánítása. A kabinet a dokumentumot várhatóan a decemberi frissítéskor tölti fel konkrétumokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik