Gazdaság

Nem szerezte meg a Mol az Udmurtneftet

A kínai Sinopec olaj- és gáztársasággal állapodott meg az orosz-brit TNK-BP Volga-vidéki kitermelő egysége, az Udmurtneft eladásában.

A két cég kicserélte az ügylet üzleti feltételeit tartalmazó írásos okmányokat, jelentette be a TNK-BP kedden az előzetes megállapodást. Az Udmurtneft eszközeit működő vállalatként adják el, állt a TNK-BP moszkvai közleményében, amely szerint “az ügylet megkötése a legközelebbi jövőben várható a végleges megállapodások elérése és a részletes adásvételi megállapodás aláírása után”.

Médiajelentések szerint a Sinopec a termelés tekintetében harmadik orosz olajcéggel, az állami Rosnefttel társulhat (vagy már társult is) az Udmurtneft megvételére. Ez már a Sinopecre tartozik, közölték a TNK-BP sajtószolgálatánál.

Mindenesetre a Mol és Gazprom gázmonopólium, amelyek bejutottak TNK-BP tenderének végső szakaszába, szemlátomást elkéstek előzetes társulási egyezségükkel az Udmurtneft megvásárlására.

Ebben a konzorciumban a Gazprom Neft 1,5-1,7 milliárd dollárral, a Mol pedig ennél 300-400 millióval többel vehetett (volna) részt, jelezte Alekszandr Rjazanov, a Gazprom cégvezetési alelnöke. A TNK-BP-nek fontosabb, hogy jóban legyen a Gazprommal (mint a Mollal), magyarázta a különbséget Rjazanov, aki egyben a Gazprom Neft vezére előzőleg egy keddi sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik