Gazdaság

Érvágás a cégeknek a Gyurcsány-csomag

admin
admin

2006. 06. 15. 07:20

Az éves számítású adók kalkulálása borzasztó bonyolult, ezeket év közben nem nagyon lehet módosítani, az adótörvények sem nagyon teszik ezt lehetővé, közölte a FigyelőNettel Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete Fővárosi Szervezetének elnöke.

Újra elővett módosítások

Ha nem éves periódusban, hanem évközben történő változtatások miatt közbenső beszámolókra van szükség, ez egyrészt többletköltséget ró a cégekre, mely nem lehet hátráltató tényező. Másrészről az éves számításba belekalkulálni egy időszakot, és azt megfogalmazni, óriási feladat. Korábban, a ’90-es évek végén már egyszer volt egy indítvány, ám akkor az Alkotmánybíróság elkaszálta a kezdeményezést, mivel az a szociális biztonságot veszélyeztette, tette hozzá az elnök.

Az általánosságban megállapítható, hogy a magyarok nem részesítik előnyben a közvetlen adózást, ilyen például az szja, a súlyadó. A közvetett adózás intézménye már megszívlelt, ezért sokkal könnyebben fogadják el az emberek, ilyen például a jövedéki adó. Ezért nem szerencsés döntés a kormány részéről a közvetlen adózás képzetét erősíteni.

Nyereségadó veszteség esetén is

A járulékok emelése óriási érvágás a cégek számára. Az elvárt 2 százalékos nyereségadó – mely a tervek szerint veszteséges működés esetén is fizetendő – katasztrófa a kiscégek számára, közölte Ruszin. A járulékok meghatározása a minimálbérhez viszonyítva történik, az pedig, hogy melyik munkáltató milyen módon jelenti be alkalmazottját, csupán rajta múlik. Ezért a járulékok duplájára emelése eléggé légből kapottnak tűnik. Mi módon fogja az APEH eldönteni, hogy ki kaphat ez alól mentességet? A kezdő vállalkozásokkal mi a helyzet? Ők is egyből fizetni fogják az emelt járulékokat? – tette fel a költői kérdést Ruszin.


A házipénztár adója


A másik problémás eset a 15 éve adómentes házipénztár tervezett megadóztatása. Az osztalék jellegű adóztatási forma bevezetése kicsit elkésett döntés, hiszen ezt már jóval hamarabb meg kellett volna hozni, ha ezt a formáját választja a kormány az adóztatásnak, fűzte hozzá az elnök. Nem szerencsés és nem is szakmai döntések sorozatát próbálja most a kormány a vállalkozókra erőltetni. A régóta elodázott gazdasági reform legnagyobb vesztesei a vállalkozók lesznek.


Mint arról a FigyelőNet korábban már beszámolt, az Új Egyensúly-program részeként bevezetésre kerülő házipénztár adóalapja a vállalkozás napi készpénz-záróegyenlege csökkentve a napi készpénzforgalom kétszeresével – tájékoztatott az államtitkár. Az e feletti pénztárállományt érinti a 20 százalékos adófizetési kötelezettség – tette hozzá.


A magánszemélyek által jövő évtől fizetendő 4 százalékos szolidaritási adót 6 millió 50 ezer forint feletti éves jövedelem után kell fizetni, míg a társaságok adóalapja a teljes adóalapra vetített 4 százalék, amelyet egyéni vállalkozók, társasági adót fizető cégek fizetik, és szeptember 1-jétől tervezi bevezetni a kormány.


Adószakértőt az OÉT-be!


Az új intézkedések teljesen el fogják venni a vállalkozó kedvű, vagy vállalkozni kényszerült emberek kedvét. A vállalkozások más irányt fognak választani: „Vecsésre mennek.” Ez a vecsési számlagyár néven elhíresült botrányból származó újkeletű fogalom arra utal, hogy a vállalkozások megszűnnek, majd a munkájukhoz szükséges számlát megvásárolják egy másik cégtől, summázta Ruszin.

A másik nagy dilemma, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) sajnálatos módon nincs reprezentálva adószakértő. A szakszervezeti vezetők nem hozzáértők, ezért nem is tudnak releváns döntést hozni adóügyben, tette hozzá az elnök.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.