Gazdaság

Csalások az uniós támogatások felhasználásánál

Az unió pénzügyi érdekeinek védelméről és a csalás elleni küzdelemről szólva az EP különösen élesen bírálta Német-, Görög- és Spanyolországot. Az új és tagjelölt országok közül Romániában és Lengyelországban volt a legtöbb visszaélés – közölte az EP sajtóirodája.

Az Eópai Parlament (EP) megállapítja, hogy „2004-ben a saját eszközök, a mezőgazdaság és a struktúrapolitika területén a tagállamok összesen kereken 982,3 millió euró értékben (2003: 922 millió euró, 2002:1,15 milliárd euró) jelentettek szabálytalanságokat és csalásokat”. A 2004-es adatok szerint Magyarország összesen öt rendellenességet jelentett, egyet a strukturális alapoknál 6 ezer euró értékben, négyet a saját eszközöknél (összesen 1,3 millió euró). Görögország összesen 488 esetről számolt be, Olaszország 927-ről (233,5 millió), Németország 2060-ról (163,2 millió), Spanyolország 1026-ról (69 millió). Málta az egyetlen ország, amely egy esetet sem jelentett.

Az OLAF jelentésére hivatkozva az EP megállapítja, hogy 2004 második félévében a régi tagállamok közül a legtöbb szabályellenességet Olaszországból, Németországból és Belgiumból, az új és tagjelölt államok közül pedig Romániából és Lengyelországból jelentették. A képviselők szerint „a vám, a mezőgazdaság és a külső támogatások területén különös hajlam mutatkozott a csalásra”. A jelentés külön felhívja a figyelmet arra, hogy az agrártámogatásokkal főleg Spanyolországban és Németországban élnek vissza, különösen gyakoriak a fiktív területek megadásával, a vámdokumentumok meghamisításával elkövetett csalások.

A jelentés részletesen foglalkozik a cigarettacsempészettel: 2004-ben például a hatóságok több mint 3,5 milliárd szál cigarettát foglaltak le, az Európai Csaláselleni Hivatal (OLAF) adatai szerint pedig 2000 óta a cigarettacsempészetből és a hamisított termékek piacra dobásából 1 milliárd 317 millió euró kár keletkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik