Gazdaság

Több luxust igényelnek az irodabérlők

Az újonnan épülő irodaházakban már egyre több extra igényt kell kielégíteniük a fejlesztőknek, így nem ritka, ha tetőkert, vízesés, fitnesz- és konferenciaterem található az épületben - derült ki az iroda.hu internetes irodakereső márciusi szavazásának eredményéből.

A bérlőkért folytatott egyre élesebb versenyben mind több szolgáltatást érdemes a jövő irodaházába tervezni. A legtöbb szavazó a tetőkert mellett tette a voksát – mondta el Kalmár Zoltán, az Iroda.hu Kft. ügyvezetője a portál márciusi szavazásának eredményeit összegezve.

Vonzók az extrák

Különösen éles ez a verseny a Váci úti folyosó mentén, ahol számos projekt kerül átadásra idén. 2006-ban kerül piacra a Center Point II., a Light Corner, a BC30, illetve az Árpád híd pesti hídfőjénél elhelyezkedő toronyházak: a Duna Tower és a Europe Tower.

Ezeken kívül már megkezdődtek az Átrium Park, illetve a BSR Center előkészületei is, mely újabb 45 000 négyzetméter, illetve 26 000 négyzetméter irodaterülettel bővíti a kínálatot. A Váci úthoz hasonló irodatengelyeken általános stratégia a differenciálás, a kivitelezők különböző extra szolgáltatásokkal kívánják a bérlő jelölteket megcélozni, irodaházaikat vonzóbbá tenni.

A teljesség igénye nélkül több kivitelező azt az utat választja, hogy az irodaház közvetlen közelségében, illetve az irodaházban szinte minden megtalálható: kereskedelmi egységek, esetleg lakások, étterem, wellness, fittness, bankok, posta és egyre nagyobb hangsúlyt kap az ingatlanok külső és belső környezetének minősége, a parkok, tetőkertek iránti igény, illetve az igényes belső kialakítás, esetleg vízesés (Center Point irodaház).

Nem ritka az épületen belüli akár 150 fő befogadóképességű konferencia terem, előadó terem kialakítása, mely ugyan a hasznos irodaterületből kerül leválasztásra, de sok esetben a végső döntést is eredményezheti egy irodaház mellett.

Magyarországon még nem általános, de A Kinnarps irodaház például gyermekmegőrzőt is fog üzemeltetni hamarosan elkészülő irodaházában.

Intelligens rendszerek

Az újabb irodaházak kivitelezői egyre újabb technológiákat alkalmaznak, a piacon vannak már olyan a számítógéppel vezérelt üzemeltetési rendszerek, amelyek mozgásérzékelőkkel optimalizálják az hűtési, fűtési, világítási költségeket, de érdemes megjegyezni az Ablon egyik Váci úti projektjében, a BC 140 irodaházban alkalmazott lift időoptimalizálást is.

Egy másik fejlesztő cég, a Skanska opcionális hűtőgerendás klíma rendszert épít 2007-ben átadásra kerülő Népliget Center irodaházba, de van olyan irodaház is a piacon, amelynél öntisztítós ablakot fognak a szolgáltatások között ajánlani.

Sashegyi László, az F-stúdió Kft. ügyvezetője szerint egyre nagyobb igény mutatkozik a mobil válaszfalak alkalmazására gipszkarton falak helyett, melyet számos tényező indokolhat. A falak könnyen és gyorsan áthelyezhetőek roncsolás nélkül, mivel a végleges burkolatra épülnek, emellett többszöri áthelyezés esetén ára gyorsan megtérülhet. Fontos különbség, hogy tetszőleges felületek alakíthatók ki és az egy vagy kétrétegű biztonsági üveg panelre akár reluxa is szerelhető.

A kereslet növekedését azonban az irodaház tulajdonosok is segítették, mert extra szolgáltatásként mobil válaszfalakat építenek az irodába és a különbözetet beépítik a bérleti díjba, mely 5 éves szerződés esetén minimális bérleti díj emelkedéssel jár.

Védelem és komfort

A jövő egyik újabb technológiai fejlesztése lehet a már külföldön több irodaházban megvalósult központosított iratmegsemmisítés, mely Magyarországon a Sincord Kft. kizárólagos forgalmazásában áll. A rendszer az alagsorban tömörítő konténerekbe gyűjti a megsemmisített iratokat. A technológia azért időszerű, mert egyre nagyobb igény mutatkozik a bankok, pénzügyi cégek részéről a belső iratok megsemmisítésére köszönhetően a növekvő adatvédelmi szabályoknak, egyre nagyobb a megsemmisített mennyiség és ennek központosított elszállítása költséghatékony megoldást nyújt.

Az említett újdonságok legfőbb vonzerejét az adja, hogy a kényelmi funkciókért általában nem számítanak fel számottevő különdíjat, illetve ezek a bérleti díjban időszakra lebontva jelennek meg – összegezte Kalmár Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik