Gazdaság

Optimista a lakosság és a nagyvállalati szektor is

2006 első negyedévében az Ecostat komplex konjunktúraindexe 50,2 százalék, a nagyvállalati 53,7, lakossági 47,3 százalék – áll a KSH Gazdaságelemző és Informatikai Intézetének friss elemzésében.

A komplex mutató trendvonala 2005 második negyedéve óta emelkedett, legutóbb ismét pozitív tartományba került. A rövid távú előrejelzések szerint mind a vállalkozói szféra, mind a lakosság gazdasági derűlátása erősödött. A kedvező feltételek alapján a bizalmi indexek javulásával számolunk

A vállalatok 90 százaléka optimista

A TOP 100 nagyvállalatok 2006 első negyedévi bizalmi indexe az előző negyedévhez képest majdnem két százalékponttal emelkedett. A multinacionális vállalkozások optimizmusát a tartós konjunktúra, az élénk külpiaci forgalom alapozza meg. A fejlődést ösztönző gazdaságpolitikai környezetben a hazai gazdaság lehetőségeit javulónak ítéli a nagyvállalatok egyharmada, változatlannak fele. Saját kilátásait kedvezőnek és stabilnak értékeli a vállalkozások 90 százaléka, a pesszimista várakozások aránya 10 százalék. A cégek 47 százaléka vár teljesítménybővülést a következő félévben. Bővülő hazai piacokkal számol a nagyvállalatok egyötöde, változatlanságot vélelmez 65 százalékuk. Az export lehetőségek megítélése rendkívül kedvező. Piacai bővülésével számol a nagyvállalatok 41 százaléka, stabil értékesítési lehetőségekben bízik 59 százalékuk. A következő hónapokban a vállalatcsoport likviditása várhatóan kiegyensúlyozott lesz. A szektor beruházási elkötelezettsége magas és kiegyensúlyozott.

A 2006 második és harmadik negyedévére szóló kedvező előrejelzések a stabil és kiszámítható világgazdasági tendenciák folytatódásán alapulnak. A legutolsó globális konjunktúra ciklus 2004-ben tetőzött, tavaly a világtermelés és világkereskedelem az előző évinél valamivel mérsékeltebb ütemben fejlődött. 2006-ban a globális növekedés várhatóan 4,3 százalék körüli lesz, megismételhető a világgazdaság múlt évi teljesítménybővülése.

Javult a lakosság pénzügyi helyzete

A mutató kisebb ingadozásai jórészt a gazdasági konjunktúra és a közhangulatot befolyásoló gazdaságpolitikai események következménye. A konjunktúraindex e havi javulásában szinte valamennyi összetevő pozitív szerepet játszott, a részmutatók értéke emelkedett. Az utolsó felmérés óta javult a háztartások pénzügyi helyzete, kedvezőbbnek ítélik meg a családok az ország gazdasági helyzetét, s pozitívra váltott a munkanélküliség megítélése. A fogyasztói árak előrejelzése a korábbinál kiegyensúlyozottabb, tendenciájában követi az infláció valós változását. A kedvező gazdasági előrejelzések és a közelmúltban hozott szociálpolitikai intézkedések hatására a lakossági vélekedések további javulása várható.

A háztartások havi nettó jövedelme bevallásuk szerint 2006 első negyedévében átlagosan 159 953 forint volt. Az egy főre jutó nettó jövedelem összege meghaladta a havi 61 000 forintot, ez valamivel alacsonyabb az előző negyedévi értékénél, amelyet az év végi jutalmak és egyéb juttatások növeltek. A 2006 első negyedévi nettó jövedelem bevallott értéke 12 százalékkal magasabb, mint a KSH 2003-ra vonatkozó háztartásstatisztikai felmérésének eredménye. A lakossági jövedelmek az utóbbi két évben érezhetően emelkedtek, kisebb-nagyobb negyedévi ingadozások mellett.

2006 első negyedévében háztartása anyagi helyzetét a családok 16 százaléka minősítette jónak, 54 százaléka közepesnek, 24 százalékuk rossznak. A válaszok megoszlása az elmúlt időszakban alig változott. A háztartások 22 százaléka számolt be javulásról, 44 százalékuk nem érzett változást pénzügyi helyzetében az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. A lakosság egyharmadának viszont romlottak a körülményei, saját megítélés szerint. A családok pénzügyi helyzetének elmúlt évi változását százas beosztású skálán mérve átlagosan 45 pont adódik, ami az elmúlt másfél év legjobb eredménye.

Pozitívabb várakozásokkal fordulnak a családok a jövő felé, mint ahogy az elmúlt évüket érzékelték. A vélekedések transzformált átlaga 53 pont, ami 3 ponttal magasabb, mint a novemberi és 10 ponttal kedvezőbb, mint a tavaly májusi érték. Az elmúlt 12 hónapban fokozatosan javult a lakosság bizalma. Ennek eredménye, hogy közel két év óta most először jobb a várakozások átlaga a közepesnél.

A válaszadók 15 százaléka tart attól, hogy a következő évben romlik háztartásának pénzügyi helyzete: közülük 5 százalék jelentős mértékű, 10 százalékuk mérsékelt visszaeséstől tart. Lényegesen többen vannak az optimistán nyilatkozók, 3 százalékuk vár jelentős mértékű, további 22 százalékuk kismértékű javulást háztartása pénzügyi viszonyaiban. Stabil anyagi körülményekre a lakosság háromtizede számít, miközben emelkedett a bizonytalanok aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik