Gazdaság

Jelentős változásokat szeretnének a kiscégek

A kisvállalkozók szinte egybehangzóan állapították meg a közös célokat. A kicsik elfogadható szintű jegybanki alapkamatot, mielőbbi csatlakozást az euró-zónához, PPP-konstrukciók törvényi szabályozását, az élőmunka terheinek érezhető csökkentését kívánják elérni. További ösztönző lépésnek tartanák az iparűzési adó megszüntetését, a gázolaj jövedéki adójának csökkentését, a körbetartozások megszüntetését, a kamarák nagyobb szerepét, valamint a gazdasági szereplők bevonását a gazdasági döntésekbe.

Az MKIK folyamatosan elemezte és számszerűsítette a magyar gazdasági szabályzórendszerben beállt változásokat. A 2003. év adó- és járulékterheinek mértékét véve alapul, 2006-ra mintegy 215-230 milliárd forinttal nőttek a vállalkozások adóterhei. Eközben a vállalkozások versenyképessége növelésének egyetlen hatékony megoldása a túladóztatás megszüntetése lett volna.

A kampányoló pártok gazdasági programjában a mikro-, kis- és középvállalkozói réteg irányába tett bejelentések messze felülmúlják az 1994-es, 1998-as és 2002-es választások előtti ígéreteket, ez optimizmusra adhat okot – véli az alelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik