Gazdaság

Felvásárolná a Prudentialt az Aviva

Felvásárlási ajánlatot tett Nagy-Britannia legnagyobb biztosítótársasága, az Aviva Plc. a brit piac második legjelentősebb szereplőjére, a Prudential Plc.-re, de ez utóbbi nemet mondott az ajánlatra.

Az Aviva részvényenként 708 pennyt adott volna a Prudential papírjaiért, de az összesen 16,9 milliárd fontos (24 milliárd euró) ajánlatot kevesellték a tulajdonosok – írja a Napi Gazdaság. A felvásárlási célponttá vált társaság részvényeinek árfolyama mindemellett tegnap csaknem 15 százalékkal, 760 pennyre erősödött, mivel a piac szerint az Aviva egyértelmű cáfolata ellenére is könnyen elképzelhető, hogy a vállalat 775–800 pennyre emeli majd az ajánlati árat. Az árfolyam emelkedésében az is szerepet játszott, hogy szakértők nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy a legnagyobb európai biztosítók, azaz az Allianz AG, illetve az Axa SA is beszáll a Prudentialért folytatott harcba.

A több mint 20 milliárd fontos piaci kapitalizációjú Aviva vezetője évente 320 millió fontos megtakarítást várt volna az ügylettől, és megerősítette, hogy vállalata nem készül ellenséges ajánlatot tenni riválisára. A Prudential felvásárlása elsősorban az Egyesült Államokban és Ázsiában jelentene terjeszkedést az Avivának, de a tranzakció jelentősen átalakítaná az európai, sőt a globális erőviszonyokat is. A Prudential és az Aviva egyesülésével ugyanis a világ ötödik legnagyobb biztosítója jöhetne létre, a közös cég piaci értéke meghaladná a 36 milliárd fontot. Elemzők rámutatnak, hogy a két társaság összeolvadásának a profilok kiegészítő jellege miatt van értelme, a tranzakciót azonban nehezíti, hogy a két társaságnak számos közös tulajdonosa is van, de legtöbbjüknek mindkét vállalatban különböző mértékű az érdekeltsége. Mindkét cég jelen van Magyarországon is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik