Gazdaság

A kiscégeknek is gond lehet a gyenge forint

A magyar középvállalatok értékesítésének közel 20 százaléka származik exportból, míg ez a kisvállalatok esetében mindössze 4 százalékot tesz ki, közölte lapunkkal Nyers József, az Ecostat szakértője. Ez az arány is azt bizonyítja, hogy a kkv-szektort kevéssé érinti a forint ingadozása, sőt inkább jótékony hatását érezteti, mivel kedvezőbb helyzetbe hozza a külkereskedő (exportáló) cégeket, fűzte hozzá Nyers.


Több lehet a késedelmes fizetés

A hazai kis- és középvállalkozások import- és exporttevékenysége nem túl számottevő, ezért kevésbé érinti őket a forint ingadozása, tájékoztatta lapunkat Vadász György, a Magyar Ipartestületek általános alelnöke, aki egyben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke is. Majd hozzátette: „Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezzel a körbetartozások továbbgyűrűzhetnek. Ha egy kkv beszállítója egy olyan cégnek, melyet sokkal érzékenyebben érint a forint gyengülése, akkor ebben az esetben a nagyvállalat próbálja a számára kedvezőtlen pénzügyi kondíciókat továbbérvényesíteni a kisvállalat felé. Ez azt eredményezheti, hogy a jelenleginél is késedelmesebb kifizetés, a 90 és a 180 napos fizetési határidők csúszhatnak a nagyvállalatok fizetési monopolhelyzetének következtében.”


A forint ingadozása, illetve gyengülése csak hosszú távon hat ki közvetlenül a hazai kis- és középvállalkozások tevékenységére, ám ehhez akár több hónapnak is el kell telnie, fűzte hozzá Vadász.


Mérettől függő érintettség

Mind a kis- és középvállalatok, illetve mind a nagy cégek számára a hirtelen és nagy forint-kilengések kedvezőtlenül hatnak, közölte megkeresésünkre Némethné Pál Katalin, a GKI Gazdaság Rt. elemzője. A nagyvállalatok azonban méretükből adódóan képesek valamennyire védekezni a forintgyengülés ellen, különböző hedge-el (fedezeti ügylet, mely során az árfolyam nem kívánt változásából fakadó kockázatot igyekeznek kivédeni a piaci szereplők). A kkv-k szinte teljesen kiszolgáltatott helyzetben vannak ebből a szempontból, hiszen a pénzügyi költségeik, hiteleik megemelkednek. Az átmeneti export helyzeti előny elvész, amint új exportszerződés lép életbe, új árfolyammal. A kisvállalatok kevésbé rugalmasan alkalmazkodnak a piaci kondíciók változásához, mint a nagyok, mutatott rá Némethné.


Napi szintű volatilitás fenyeget

A forintgyengülés az exportőr cégek számára átmenetileg kedvező hatással lehet, ám azok a kisvállalatok, melyek nyersanyagot importálnak, majd feldolgoznak és exportálnak, folyamatosan buknak a dráguló beszerzés miatt, közölte Kiss Imre, a MoneyMoon Kft. ügyvezetője. A heti elszámolással fizető kkv-k számára kedvezőtlen a forintingadozás. Erre a problémára a határidőre történő vásárlás nyújthat megoldást, mellyel akár 3-4 hétre előre lehet adni és venni eurót. Ez azonban minimum 50 ezer euró összegtől igényelhető, ami számos mikro- és kisvállalkozást eleve kizár a lehetőségből. A kis- és középvállalatoknak valamint a nagy cégeknek is fel kell készülni arra, hogy a következő néhány hónapban a választások miatt a forintpiac nagyon volatilis lesz, tehát a forintgyengülés napi szinten fenyeget, summázta véleményét Kiss.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik