Gazdaság

A héten még megnyugszik a forintpiac

A befektetők ráébredtek: egye drágább lesz a pénz – indokolták a forint további gyengülését a FigyelőNetnek nyilatkozó elemzők, miután egy euró már 262 forintba került hétfő délután. A szakértők szerint a héten erősödik a magyar deviza, amit a jegybank jövő hétfőn nyilatkozattal támogathat meg. Hosszú távon inkább a mostaninál gyengébb árfolyamra számítanak az elemzők.

Már 262 forint egy euró


A forint hétfőn tovább gyengült a bankközi devizapiacon: az eurót négy óra tájban 262,20/30 forinton jegyezték, szemben a reggeli 258,10/20 forinttal, illetve a pénteki 259,30/50 forinttal. A dollárral 220,00/10 forinton kereskedtek délután, két és fél forinttal erősebben a pénteki 218,50/60 forintnál. A plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán 7,12 százalékon állt a magyar nemzeti valuta, szemben a pénteki 8,13 százalékos helyzetével.

A tíz nappal ezelőtti európai alapkamat-emelést követő Trichet-nyilatkozat, a nyolcéves rekordot jelentő legutóbbi, 0,5 százalékos inflációs adat, valamint az amerikai alapkamat-emelések várhatóan folytatódó trendje rádöbbentette a piacokat: egyre drágább lesz a pénz – sorolta a forint gyengülését meghatározó folyamatokat Török Zoltán. A Raiffeisen Bank elemzője elmondta: mindez csökkenti a feltörekvő piacok iránti bizalmat, így együtt gyengül a zloty, a cseh és a szlovák korona, valamint a forint is. A szakértő napon belüli technikai folyamatokkal indokolta, hogy a pénteki sikertelen kísérletek után az euró árfolyama hétfőn minden különösebb ellenállás nélkül áttörte a 260-as határt.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a következő napok kisebb korrekciót hoznak, vagyis átmenetileg visszaállhat a 255 forint körüli euróárfolyam – mondta az elemző, aki ugyanakkor nem tart kizártnak egy következő – a mostanihoz hasonló – gyengülési hullámot sem.

Hosszabb távon már nem ennyire derűlátó a Raiffeisen Bank makroelemzője. Úgy véli, hogy a hitelminősítők, az Európai Bizottság és a befektetők többsége olyan kemény korrekciós intézkedéseket remél a választások után megalakuló kormánytól, amelyeknek az nem lesz képes megfelelni, így a régiós valuták közül mintegy másfél éve nyugalmi időszakban alulteljesítő forint tovább gyengülhet. A feltörekvő piacok megítélésének további romlása és több, egymást követő kedvezőtlen magyar gazdasági esemény egybeesése akár forintválságot is okozhat – tette hozzá az elemző.

A jegybank térfelén a labda

Rövid távon átmeneti korrekcióra – vagyis forinterősödésre – számít Barcza György, az ING vezető elemzője is, aki szerint a következő, a forint árfolyamát jelentősen befolyásoló lépés a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának hétfői ülésén várható. A kamatmeghatározó tanácskozás után a testület kemény hangú nyilatkozatot adhat ki, ami stabilizálhatja a magyar deviza árfolyamát.

Barcza György felhívta a figyelmet arra is, hogy bár a régiós devizák közül a forint és a zloty gyengült leginkább az elmúlt napokban, a magyar deviza mégis rosszabbul teljesít lengyel társánál, mivel a lengyel fizetőeszköz korábban jelentősen erősödött az euróval szemben, így most van honnan gyengülnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik