Gazdaság

Telekommuniácós mamut jöhet létre az USÁ-ban

Az AT&T a hétvégén bejelentette vásárlási szándékát a BellSouth Corp.-ra. A 67 milliárd dolláros ügyletre az elemzők már régóta számítottak a telekommunikációs piac változása miatt- írja a Financial Times.

A már régóta várt akvizícióval az AT&T megszilárdította pozícióját az amerikai piacon és teljes irányítást szerzett a Cingular Wirelessben, amely akvizíció után felveszi az AT&T nevet. A Cingular Wireless LLC jelenleg 60 százalékban az AT&T, 40 százalékban pedig a mindenek előtt a déli államokban szolgáltató BellSouth tulajdonában van.


A felvásárlás beleilleszkedik abba a trendbe, amely a gyors technológiai változások illetve a kábelszolgáltatók által diktált versenyre válaszul indult meg és most teljesen átrendezi az amerikai telekommunikációs piacot.


Nagy nyomás nehezedhet a Verizonra


Az ügylet során a Verizon, amely még a közel 10 milliárd dollárért megszerzett MCI bekebelezését próbálja lenyelni, várhatóan nagy nyomás alá kerül, hiszen az AT&T és BellSouth akvizíciót követően tőkeérték szempontjából az AT&T-nek a fele lesz és a körülmények rákényszerítik egy következő nagy üzlet nyélbeütésére – írja az FT.


Elemzők szeirnt ez az ügylet a Verizon esetében a rivális Qwest megvásárlását vonhatja maga után illetve gyors tárgyalásokba kényszerítheti a brit Vodafone-nal a Verizon Wireless feletti teljes irányítás átvételéről.


Agresszív húzások


Edward Whitacre-t, az AT&T vezérigazgatóját a piac egyik legagresszívabb szereplőjeként tartják számon: az ő vezetése alatt a telekommunikációs óriás 2004-ben 41 milliárd dollárért megvette az AT&T Wireless mobiltársaságot és tavaly 16 milliárd dollárt fizetett ki azért, hogy a SBC Communitation felvehesse az AT&T nevet.

Az AT&T várhatóan részvényenként 37,09 dollárt fizet a BellSouthnak vagy 17,9 százalék prémiumot a vállalat részvényeiért, amely 31,46 dollár volt pénteken. Az AT&T továbbá mintegy 17 milliárd dolláros adósságot is átvállalt a BellSouth-tól.


Amennyiben a tranzakció valósággá válik, úgy az lenne a legnagyobb ilyen jellegű ügylet a telekommunikációs iparágban a Bell Atlantic Corp. és a GTE Corp. 2000-ben realizált, 71 milliárd dolláros összeolvadása óta, amely révén létrejött a Verizon.


Az AT&T és a BellSouth nem kommentálta az FT-nek az akvizíciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik