Gazdaság

Mol: konzorcium geotermikus erőműre

A Zala megyei Iklódbördőce térségében található termálvízre alapozott geotermikus erőmű megépítésére alakított konzorciumot a Mol, az ausztrál tulajdonú Vulcan Kft. és az izlandi Enex hf.

A szervezet megalakítását megelőző hétfői budapesti sajtótájékoztatón elhangzott: a konzorcium most a kutatásra alakul, amire a tervek szerint 500 millió és 1 milliárd forint közötti összeget költenek. A feltárások sikere esetén vegyesvállalatot alapítanak egy 3-5 megawattos erőmű létrehozására, amely az előzetes kalkulációk szerint 3-4 milliárd forintba kerül, és a befektetés mintegy 10 év alatt térül meg. Kujbus Attila, a Mol geotermikus energiaprojektjének vezetője elmondta: a konzorciumban a Molnak 36 százalék, a két partnernek pedig 32-32 százalék a részesedése, és ennek megfelelően oszlanak meg a költségek és befektetések is. Ha a kutatás sikeres lesz, akkor ilyen tulajdoni arányokkal alakítják meg a vegyesvállalatot is.

Kujbus kifejtette: az előzetes felmérések szerint Magyarországon akár fél tucat geotermikus erőmű is létesíthető, amelyek éves szinten 7000-8000 órán keresztül is működhetnek, termelékenységük nagyon jó, a villamos áram mellett geotermikus teljesítményt is leadnak, például az erőműből kiáramló meleg vízzel házakat vagy fóliákat lehet fűteni. Összehasonlításképpen elmondta, hogy egy szélerőmű csupán 1800-2000 órán át termel áramot egy évben, ezért egy 3 megawattos geotermikus erőmű 12 megawatt teljesítményű szélerőművel egyenértékű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik