Gazdaság

Megjelent a közlönyben a módosított építési törvény

Megjelent a módosított építési törvény a Magyar Közlöny legújabb számában. A megváltozott szabályok többségét május 1-jétől, a többit csak jövő év elejétől kell alkalmazni.

Az új szabályok szerint a tervtanácsok újra szerves részei lesznek az engedélyezésnek. A miniszter központi, a területi főépítészek területi, míg az önkormányzatok helyi tervtanácsokat hoznak létre. Amennyiben ez utóbbi elmarad, akkor a területi építész kamara elnöke jogosult helyi tervtanácsot működtetni. A tervtanácsok talán legfontosabb feladata az, hogy a helyi településrendezési szabályozás hiányában csak a településképbe illeszkedő épületekhez adják áldásukat.

Ami nagymértékben változott, az a felelős műszaki vezető jogállása, illetve e munka végzésének feltétele. A felelős műszaki vezetőket (ugyanúgy, mint jelenleg a tervezőket) névjegyzékbe kell venni. A kivitelező céggel tagsági, alkalmazotti vagy megbízási jogviszonyban kell állnia, és közvetlen irányítási joggal kell rendelkeznie a munkások felett. A felelős műszaki vezetőnek kötelező lesz szakmai felelősségbiztosítást kötnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik