Gazdaság

A bankszektor átlaga feletti a CIB nyeresége

A CIB Bank csoport 2005-ben 18,6 milliárd forint, az előző évinél 13 százalékkal nagyobb adózott profitot ért el az auditált, konszolidált, nemzetközi számviteli szabványok szerinti (IFRS) adatok alapján - jelentette be Török László vezérigazgató.

A banki különadó nélkül az adózott nyereség meghaladta volna a 20 milliárd forintot, növekedési üteme pedig elérte volna a 22 százalékot – tette hozzá. A bankcsoport konszolidált adózás előtti nyeresége 16 százalékkal, 24,4 milliárd forintra emelkedett. A CIB konszolidált IFRS szerinti mérlegfőösszege a bankszektor 18 százalékos átlagánál gyorsabban, 23 százalékkal bővült és elérte az 1 473,8 milliárd forintot. A CIB ezzel 8,3 százalékra növelte piaci részesedését és megerősítette negyedik helyét a bankok rangsorában. A vezérigazgató elmondta: a hitelintézet közgyűlése pénteken jóváhagyta az osztalékfizetési javaslatot: A CIB Bank 4,5 milliárd forintot fizet ki osztalékként, ebből 2,5 milliárd forintot a főtulajdonos Intesa Holding International S.A., mintegy 2 milliárd forintot pedig a dolgozói részvények tulajdonosainak.

A hitelintézet 40,5 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 14,1975 százaléka van a dolgozók tulajdonában, akik ingyenesen jutottak a részvényekhez, amikor a bank tavaly decemberben tőkeemelést hajtott végre az alaptőkén felüli vagyon terhére. A bankcsoport 2006-ra 20 milliárd forint feletti konszolidált adózott nyereséget tervez, elsősorban a működési eredmény növekedése révén. A tőkehatékonyság és a költség/bevétel mutató a fejlesztések miatt várhatóan enyhén romlik. Az első új fiókok a vezérigazgató szerint 2007-2008-ra érnek be, ami az eredmény bővülésében és a hatékonyság javulásában is megmutatkozik majd. A tavalyi dinamikus növekedést nagyban előmozdította, hogy a bank 19 új fiókot nyitott, és a jelenleg 80 egységből álló hálózat az idén további 20 fiókkal gyarapodik.

A bank ügyfélhitelek állománya tavaly 22 százalékkal bővült, ebben meghatározó szerepet játszott a lakossági hitelek volumenének 70 százalékos növekedése, azon belül is a piaci kamatozású, ingatlanfedezetes kölcsönök 173 százalékos gyarapodása. A vállalati hitelek állománya tavaly 11 százalékkal, 710 milliárd forintra nőtt, elsősorban a projekthitelek 48, illetve a kkv-hitelek 41 százalékos bővülésének köszönhetően. A hitelportfolió az állomány bővülése ellenére megőrizte jó minőségét – hangsúlyozta a vezérigazgató. A CIB lízingcsoport immáron negyedik éve őrzi piacvezető pozícióját, tőkekinnlevőségének állománya tavaly 22 százalékkal, 308,1 milliárd forintra, aktív szerződéseinek száma 17 százalékkal, 174.814-re gyarapodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik