Gazdaság

Japánban lesz a világ legnagyobb bankja

Szombaton egyesül a Mitsubishi Tokyo Financial Group (MTFG) és az UFJ Holdings pénzügyi csoport. Ezzel Japánban a hétvégén létrejön a világ legnagyobb pénzintézete.

A Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. (MUFG) nevű megabank 190 ezer milliárd jen (1,4 ezer milliárd euró) vagyont kezel majd.

Az MTFG és az UFJ holding augusztusban azt jelentette be, hogy három hónappal kitolja, és csak 2006. január 1-jén valósítja meg tervezett teljes fúzióját az informatikai rendszerekkel kapcsolatban felmerült gondok miatt.

A késlekedés csak a két pénzintézet kereskedelmi banki fiókjainak fuzionálását érinti, a két csoport egyéb részlegeit a tervezett időben, október 1-jén vonják össze úgy, ahogyan arról júniusban a részvényesek döntöttek.

A halasztásról kiadott közlemény szerint technikai nehézségek merültek fel a két bank informatikai rendszereinek eltérései miatt, idő kell a számítógépes rendszerek integrációjára, hogy a szolgáltatások színvonalát tartani lehessen.

Szakértők szerint mindez nem akadályozza azt, hogy megvalósuljon a megafúzió, ám a halasztás a várt szinergia hatások csökkenésével, a költségek emelkedésével járhat.

Az MTFG-UFJ egyesülés a legnagyobb vállalati fúzió lesz a japán történelemben és a világ legnagyobb pénzintézeti csoportját hozza létre, maga mögé utasítva mind az amerikai Citigroup, mind pedig a japán Mizuho Financial Group pénzintézeti csoportokat.
Az MTFG 29 milliárd dollárt fizet a fúzióért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik