Gazdaság

A Herta is lehúzta a rolót

admin
admin

2005. 09. 28. 08:18

Az 1997-es év legnagyobb műszaki-cikk kereskedői a multinacionális cégek által gerjesztett versenyben sorra váltnak fizetésképtelenné. Most legutolsóként, a Murányi és a Keravill után, a Hertát is fölszámolják – írja a Népszabadság.

Az 1997-től Magyarországra betörő, és egyre terjeszkedő Media Marktot 2002-ben követte a Budaörsre beköltöző Elektro World, és ezzel átalakult a piaci helyzet: a multinacionális cégek és hipermarketek egymás árai alá ígérve csalogatták az árérzékeny magyar vevőket, amit a jóval kisebb tőkeerejű Herta már nem tudott követni. A cég vezetése ekkor úgy döntött, felhagy az 1993 óta folytatott kiskereskedelemmel, és visszatér a nagykereskedők közé.

A tizenhét éve működő Herta Kereskedelmi Kft. fénykorában tíz 600-1500 négyzetméternyi alapterületű üzletet bérelt különböző bevásárlóközpontokban 260 embernek adva munkát, most bezárták utolsó boltját is az Eurocenterben. Ekkora az alkalmazottai száma csupán 70 fő volt. A vállalat több üzleti partnerének is adósa maradt, így megállapították fizetésképtelenségét, és felszámolási eljárást kezdeményeztek ellene.

A műszaki-cikk kiskereskedelemben elvérzettek sorát az 1993-ban alakult Murányi-csoport indította: nem tudta tovább finanszírozni a multik által rákényszerített terjeszkedést, így 2002-ben eltűnt a piacról. Ezt követte 2004-ben az ötven éves múltra visszatekintő Fotex-csoporthoz tartozó Keravill – a multik piaci magatartásával indokolva döntését, csendben kívánt eltűnni a piacról, de mivel, mint kiderült, itt is fizetésképtelenség állt elő, ellene is felszámolási eljárás indult.

Csak az európai beszerzőkkel társult magyar vállalatok, mint például az Elektropont és az Euronics képesek továbbra is fennmaradni a kialakult árversenyben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.