Gazdaság

Csökkentek a kamatok, de tágult a kamatmarzs

Tíz-harminc bázisponttal is olcsóbbak lettek a háztartási hitelek augusztusban, de alacsonyabbak lettek a betéti kamatok is. A legnépszerűbb hitelfajta továbbra is a legdrágább, fogyasztási kölcsön - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szokásos havi összeállításából.

Többségükben csökkentek a háztartási szektornak nyújtott forinthitelek és forintbetétek átlagos kamatlábai augusztusban, miközben a forgalom emelkedett – közölte az MNB kedden.

A háztartási szektor folyószámlahiteleinek átlagkamatlába 12 bázisponttal 19,46 százalékra csökkent. A lakáscélú hitelek piaci szintű átlagos kamatlába 20 bázisponttal 9,54 százalékra, átlagos hitelköltség mutatója (THM) pedig 25 bázisponttal 12,39 százalékra mérséklődött.

A fogyasztási hitelek szintén olcsóbbak lettek, azonban átlagos THM-mutatójuk még mindig a 30 százalékot közelíti. Az átlagos kamatláb augusztusban 34 bázisponttal 19,26 százalékra, az átlagos hitelköltség-mutató 8 bázisponttal 28,62 százalékra esett. Az egyéb hitelek kamata 102 bázisponttal 12,10 százalékra emelkedett. A hitel- és betéti kamatok közötti kamatmarzs tovább tágult: a fogyasztási hitelek és az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlábai közötti különbség 13,47 százalékpontról 13,71 százalékpontra emelkedett augusztusban.

A látra szóló betétek átlagkamatlába 5 bázisponttal 2,64 százalékra csökkent. A lekötött betétek új szerződéseinek értéke augusztusban 521,5 milliárd forintot tett ki, ez 9,4 milliárd forinttal magasabb a júliusi értéknél.

Vegyes eurókamat-mozgások

A háztartások euróhiteleinek átlagos kamatlábai általában csökkentek, míg az eurobetéteké nem változott.
Az euró folyószámlahitelek átlagkamatlába augusztusban 65 bázisponttal 5,89 százalékra csökkent. A változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagkamatlába 8 bázisponttal 3,65 százalékra, átlagos hitelköltség mutatója 11 bázisponttal 6,04 százalékra módosult.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagkamatlába 7 bázisponttal 5,57 százalékra módosult, átlagos hitelköltség mutatója 55 bázisponttal 9,98 százalékra csökkent.

A háztartások éven belüli lekötésű euróbetéteinek átlagos kamatlába 4 bázisponttal 1,48 százalékra módosult, a látra szóló és folyószámlabetéteké nem változott, 0,52 százalék volt. Ennek ellenére a korábbinál többen választottak euróbetétet megtakarítási formaként: az éven belüli betétek új szerződéseinek értéke 3,3 milliárd forinttal 56,5 milliárd forintra emelkedett.

A legjobban a fogyasztási kölcsön fogyott

Augusztusban a megkötött fogyasztási hitelszerződések értéke 24,1 milliárd forint volt, 3,2 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél. A folyószámlahiteleken kívüli hitelek új szerződésértékein belül a fogyasztási hitelek aránya júliusról augusztusra 46,5 százalékról 49,3 százalékra emelkedett. A lakáscélú hitelszerződések értéke augusztusban 19,6 milliárd forint volt, 1,2 milliárd forinttal több az előző havinál. A folyószámlahiteleken kívüli hitelek új szerződésértékein belül a lakáscélú hitelek aránya a júliusi 40,7 százalékról 40,0 százalékra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik