Gazdaság

Ismét az olajcégek profitjáról

admin
admin

2005. 09. 22. 08:00

KITERMELÉS. Az olajcégek profitjuk döntő hányadát a kitermelési (upstream) és a finomítási-kereskedelmi (downstream) tevékenységen realizálják, mindezt azonban általában gáz- és vegyipari divíziókkal egészítik ki. A kitermelési üzletág profitját elsősorban az olajárak mozgása határozza meg. A növekvő olajárak folytán ugyan az elmúlt időszakban azon lelőhelyek kiaknázása is gazdaságossá vált, amelyekkel korábban nem foglakoztak az olajcégek, a magasabb kitermelési költségek miatt az ezeken a mezőkön realizált profit azonban kisebb.

ÁRRÉSEK. A finomítás-kereskedelem üzletág profitját elsősorban két tényező, a finomító árrések, valamint az úgynevezett „édes” és „savanyú” kőolaj közötti árkülönbség határozza meg. A finomítói árrések átlagosnál magasabb szintje az olajtermékek iránti megnövekedett kereslet nyomán kialakult szűkös kapacitásokkal magyarázható; ezek bővítése azért korlátozott, mert a finomítók építése minimum három évet vesz igénybe, márpedig az Egyesült Államokban és Európában egyelőre nem indulnak ilyen projektek.

ÉDES VAGY SAVANYÚ? Az „édes” és a „savanyú” kőolaj közötti árkülönbség növekedése azon olajcégek számára pozitív tényező, amelyek a magas kéntartalmú, savanyú olajat dolgozzák fel, s termékáraikat az alacsony kéntartalmú édes olajtermékek árához kötik. Ezen nyer nagyot például a Mol is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.