Gazdaság

A kényszervállalkozó evásoknak nem éri meg az ekho

admin
admin

2005. 09. 21. 09:54

Az új közteherviselési forma, az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) a Világgazdaság számításai szerint nagyjából 25 százalékos jövedelemcsökkenést eredményez.

A kormány által hétfőn benyújtott törvényjavaslat értelmében FEOR szám alapján meghatározott huszonöt szakmában dolgozók jövőre jogosultak lesznek a közterheket az ekho alapján megfizetni. Ez leginkább a különböző művészeti ágakban, illetve a médiában dolgozókra vonatkozik. Csakhogy az ekhora áttérni nagyjából negyedével kevesebb bevételt jelentene. A törvényjavaslat lehetővé teszi ugyan az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) és az ekho párhuzamos alkalmazását, de a színlelt szerződésekkel dolgozókat gyakorlatilag rákényszeríti az ekho választására.

Szeptembertől már büntetőjogi következményekkel járó színlelt szerződéseket következő év júniusától az állami hatóságok munkaviszonnyá minősíthetik át, a munkát a munkaviszonyra jellemző feltételekkel végző vállalkozó esetében. Ez a kifizető és a magánszemély számára az elmaradt adó- és járulék terhek megfizetésével jár. Ahhoz, hogy a színlelt szerződéssel dolgozók elkerüljék az így még súlyosabb veszteséget, át kell térniük az ekho-ra, különben kitennék magukat a színlelt szerződésekkel járó veszélyeknek.

Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke szerint az ekho-nak a törvényjavaslatban meghatározott formában történő szabályozása túl bonyolult, átláthatatlan, nem illeszkedik harmonikusan az adójogszabályokhoz, így rengeteg vita alapjául szolgálhat a jövőben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.