Gazdaság

Ketten húzták a BUX-ot

admin
admin

2005. 09. 19. 10:25

Öles léptekkel haladt az új csúcs felé a BUX az elmúlt héten is. Ezúttal a Mol és a Richter harcolt a hét nyertese pozícióért, de az igazi győztesek ismét a befektetők voltak.

Sylvester Stallone mondta egyszer a Rocky című filmben, hogy „egy út van és kész”. A BUX megfogadta ezt a tanácsot, mert megállíthatatlanul száguld végig az egyetlen úton, ami felfelé tart. A BUX elé a Molt és a Richtert kötötték, amelyek ezen a héten 4,7 százalékkal száguldottak feljebb. Az OTP és az Egis halvány kísérletet tett arra, hogy kövesse a duót, de 3,6 és 3,1 százalékos teljesítményükkel lemaradtak, miközben az OTP mégis újra történelmi csúcsra ért.

Eltérő célárfolyamok

A fő hajtóerő továbbra is a külföldi tőkebeáramlás, ami a szokásosnál magasabb forgalmat és a vártnál sokkal magasabb értékelési szinteket eredményez. Az azonban látszik, hogy kezd feszítetté válni az árszint, mert egyre több elemző értékeli le a magyar vállalatokat, és lassan megszaporodnak az eladási javaslatok is. Érdekes módon az elemzők bizonytalannak tűnnek a folytatást illetően, legalábbis erre utal az, hogy megnőtt a célárfolyamok közötti különbség. A múlt héten a Morgan Stanley 26 ezer forintos célárfolyamot határozott meg a Molra, miközben az Erste csak 21 ezer forint felettit. Természetesen az első esetben vételi javaslattal, míg a másik esetben eladásival. A piac úgy látszik az elsőnek adott nagyobb hitelt, mert a Mol erőteljesen emelkedett.

Volt azonban két részvény is, amelyik kilógott a sorból: a Magyar Telekom és a BorsodChem. Ez a két vállalat egészen különböző okok miatt veszített árfolyamából. A távközlési vállalat árfolyama arra reagált, hogy a 10 éves kötvényhozam a hét elejéhez képest 10 bázispontot emelkedett és ez leértékelte a cég osztalékhozamát. A Bchem esetében a csütörtöki nap volt minden baj forrása, amikor is 6,4 százalékot esett a papír minden publikus hír nélkül. Pénteken aztán különböző helyeken napvilágot látott olyan híresztelés, miszerint a menedzsment jelezte, hogy az elemzői konszenzus nem felel meg a realitásoknak és a magas olajárak miatt a profit elmaradhat a várttól. A hírt hivatalosan a vállalat nem erősítette meg, de tekintve, hogy nem hozta nyilvánosságra a levél tartalmát, így nem is meglepő, hogy nem akar beszélni róla, feltéve, hogy létezik.

Kamatvágás itt és ott

Az előttünk álló héten átütő vállalati esemény nincs a befektetők naptárába beírva, de az igazi nagy meglepetést nem is szokták bejelenteni, úgyhogy kénytelenek vagyunk beérni annyival, hogy minden bizonnyal ez a hét sem lesz eseménytelen. Az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed kamatmeghatározó döntése lesz napirenden. A Katrina hurrikánt megelőzően mindenki a kamatok további emelkedésére számított, az új helyzetben azonban már megoszlanak a vélemények, igaz, továbbra is kisebbségben vannak azok, akik úgy gondoljak, hogy a héten elmarad a monetáris megszorítás. Amennyiben a kamatok 3,5 százalékos szinten maradnának, az lökést adhatna az amerikai részvényárfolyamoknak is, amelyek a Katrina tombolása után is emelkedni tudtak, éppen a módosuló kamatvárakozások következtében.

A kamatdöntés mellett más fontos makrohírek nem várhatóak, de a kevésbé fontosak is irányt mutathatnak a gazdaság állapotáról. A lakáspiacról két adatot publikálnak kedden, majd csütörtökön a vezető gazdasági jelzőszámok kompozitindexét hozzák nyilvánosságra. A várakozásoknak megfelelően augusztusban 0,3 százalékkal csökkent az index, folytatva ezzel a júliusban is tapasztalt trendet. Ezeket a számokat most mindenki kettőzötten figyeli, ugyanis egy részük már tükrözheti Katrina hatását. A legtöbb elemző azt mondja, hogy az eseményeknek nem lesz jelentős hatásuk a gazdasági növekedésre, de ezt nehéz elhinni, hiszen mind a kiesett termelés, mind az egekbe szökő olajár fékező hatású.

Kamatdöntésre nem csak az Egyesült Államokban, de Magyarországon is számítani kell. Ezt a hétfői napon délután 2 órakor publikálják, az elemzők maximum 50 bázispontos csökkenésre számítanak. A kamatvágás mellett szól a vártnál jobb infláció, ellene a költségvetési stikli lebukása. A nagyobb csökkentés gyengítheti a forintot és erősítheti a kötvényeket is.


vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.