Gazdaság

Terjeszkedik a Wienerberger

admin
admin

2005. 09. 12. 14:44

A világ legnagyobb téglagyártó cégcsoportja, az osztrák Wienerberger AG elsősorban az Egyesült Államokban és a kelet-közép Európa piacain vár növekedést a következő években.

A csoport további felvásárlásokat tervez a tengerentúlon, és jövőre céget alapít Bulgáriában, mondta Wolfgang Reithofer, a Wienerberger AG. igazgatótanácsának elnöke és Dick Green, a csoport amerikai érdekeltsége, a General Shale elnöke a georgiai Atlantában tartott sajtótájékoztatóján.

A Wienerberger csoport 1999-ben vált világpiaci tényezővé, amikor 260 millió dollárért megvásárolta az Egyesült Államokban a General Shale-t, majd 2000-ben 10 millió dollárért a Darlingtont, és ugyanebben az évben 96 millió dollárért a Cherokee Sanfordot. A csoport összesen 366 millió dollárt költött a három amerikai téglagyár megvásárlására, és a tengerentúl befektetett összeg, az értékesítésre, illetve egyéb fejlesztésekre fordított beruházásokkal együtt, most szeptemberig elérte a 494 millió dollárt.

A Wienerberger tavaly 14 százalékkal megnövekedett, közel 1 759 milliárd eurós forgalmából 16 százalék, pontosan 284,4 millió euró, a 405,4 millió eurós üzemi eredményből 59,1 millió euró, azaz 15 százalék az amerikai General Shale-től származott. A tavalyi árbevételhez a nyugat-európai Wienerberger-cégek 36 százalékkal, a profithoz 33 százalékkal járultak hozzá. A kelet-közép-európai társaságok részesedése a tavalyi forgalomból 28 százalékos, az üzemi eredményben 36 százalékos volt. A nyugat-európainál jóval magasabb forgalomarányos nyereség a térségre jellemző, alacsony termelési költségeknek köszönhető, a cégcsoport korábbi közlése szerint a romániai gyár közvetlen termelési költsége például mindössze harmadát teszi ki a nyugat-európainak.

A következő években-évtizedekben az Egyesült Államokban várható nagyobb növekedés – jelentette ki a General Shale elnöke, az európainál gyorsabb gazdasági növekedésre és a nagyobb népszaporulatra hivatkozva. Elemzők szerint a következő húsz évben évente átlagosan 1,5-2 millió új otthon építésére lehet számítani Észak-Amerikában. A keresletet az is növeli, hogy az amerikaiak az ott hagyományos könnyűszerkezetes megoldások helyett mindinkább a hosszú élettartamú téglaépületeket kedvelik.
A General Shale 15 százalékos részesedéssel piacvezető a déli-délkeleti szövetségi államokban, és az a célja, hogy az amerikai téglagyártók között a mostani második helyezését a piacvezető szerepével cserélje fel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.