Gazdaság

Tíz százalékkal nőttek az intézményi megtakarítások

A vagyonkezelt intézményi megtakarítások állománya piaci értéken 4351 milliárd forintot tett ki 2005 második negyedévének végén, 10,1 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) csütörtökön.

Az intézményi befektetésekből a befektetési alapok 1553 milliárd forintot tettek ki, ezek értéke egy év alatt 14 százalékkal nőtt, míg a vagyonkezelt – pénztári, biztosítói és egyéb – vagyon 8 százalékkal bővülve 2798 milliárd forintot ért el az idén június végére.

A vagyonkezelt vagyon döntő része két nagy intézményi csoport, pénztárak és biztosítók tulajdonában van. A vagyon több mint fele, 51 százaléka nyugdíjpénztári vagyon, 43 százaléka pedig biztosítói vagyon. Az egyéb vagyontulajdonosok – alapítványok, alapok, önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek és magánszemélyek – az összes vagyonkezelt vagyon mintegy 6 százalékát birtokolják.

A pénztárak a vagyonuk több mint 84 százalékát kötvény típusú eszközökben – állampapírokban, jelzáloglevelekben és vállalati kötvényekben – tartják. A pénztári portfólión belül 9,33 százalék volt a befektetési jegyek aránya az első félév végén.

A biztosítói vagyonkezelt vagyonban szintén a kötvény típusú termékek vannak túlsúlyban, a befektetési jegyek aránya 16,6 százalék.

A Bamosz összesítése 19 vagyonkezelő adatait tartalmazza. Közülük a öt legnagyobb kezeli az összes vagyon 76-77 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik