Gazdaság

Olvasópróba

admin
admin

2005. 09. 08. 08:00

A Gutenberg-galaxis - minden ellenkező híreszteléssel ellentétben - köszöni, jól van. Az elektromos kütyük azonban segíthetnek elmélyíteni az olvasás élményét.
LIGHTWEDGE
Kinek? Aki éjszaka sem tudja abbahagyni az olvasást.
Mennyiért? 35 dollár.
+: Könyvjelzőnek is használható
-: Másnap reggel nem leszünk kipihentek.
VIDEOEYE
Kinek? Akinek erős nagyításra van szüksége.
Mennyiért? Egyedi árajánlat kérhető.
+: Jóval erősebb a kézi nagyítóknál.
-: A nagyobb könyveket mozgatni kell a kamera alatt.
CYBOOK
Kinek? Aki okos könyvet szeretne.
Mennyiért? 400 euró.
+: Akár internetezhetünk is vele.
-: Egyelőre még nem kezeli az általánosan elterjedt pdf formátumot.

Az olvasás igazi megszállottjai valószínűleg villanyoltás után egy takaró alá rejtett zseblámpa segítségével oldották meg azt a problémát, hogy nem tudtak ellenállni egy könyv érdekfeszítő cselekményének. A XXI. század azonban a zseblámpánál fejlettebb eszközt kínál az éjszakai könyvmolyok számára. A LightWedge első blikkre egy keretbe fogott műanyag lapnak tűnik, azonban egy ideális fényforrással állunk szemben. A LED-ekkel megvilágított vékony akril lencse a fényt teljes mértékben a lapra irányítja, így nincs árnyék, csillogás vagy másokat zavaró háttérvilágítás. A készülék két különböző világítási szintre állítható be, négy elemmel 40 óráig képes üzemelni, s mindössze 24 dekagramm.

Gyengén látó embertársaink számára az olvasás sokszor nem szórakozás, hanem megpróbáltatás. Rájuk gondolt elsősorban a VideoEye Corporation, amely szövegek – hagyományos módszerektől eltérő – nagyításával kezdett el foglalkozni. Az ötlet egyszerű, de mégis nagyszerű: zártláncú tévéhálózatot kell létrehozni. A megfelelő állványon rögzített, beállítható kamera a képet közvetlenül egy monitorra továbbítja, amelyen – mérettől függően – akár százszoros nagyítás is elérhető. Az eredeti ötlet persze tovább is bővíthető. A VideoEye gyártói, habár elsősorban olvasásra tervezték a készüléket, további lehetőségeket is ajánlanak: a kiegészítő tükörrendszerrel a szerkentyű akár digitális borotválkozóként vagy sminktükörként is szolgálhat.

Aki a könyvek világa és a PDA-k között ingadozik, az könnyen lehet, hogy a két harmincéves francia mérnök által alapított Bookeen cég Cybook fantázianevű termékét választja. „Egy könyv mind felett” – szól a cég „szerény” mottója, a Cybook azonban több mint egy e-könyv. Amellett, hogy számos formátumú digitális könyvet képes olvasni, zenehallgatásra vagy fotóalbumként is használható, sőt szövegszerkesztésre és táblázatkezelésre is alkalmas. A beépített 56 kilobites modemmel akár internetkapcsolatot is létesíthetünk, USB porton keresztül pedig számítógépünkhöz kapcsolhatjuk a készüléket. De lehetőség van további bővítésre is, akár Wi-Fi-kártyával vagy pluszmemóriával „okosíthatjuk” a gépet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.