Gazdaság

Elemzők szerint alulbecsült az importadat

A csütörtökön közzétett GDP adatai alátámaszthatják a jegybank gyanúját az import alulbecsléséről – állítják az MTI által megkérdezett elemzők. Ezért nem zárták ki, hogy az importszámlák felülvizsgálata során emelkedik a második negyedévi behozatal növekedési üteme.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője hangsúlyozta, hogy a gazdaságot – a várakozásoknak megfelelően – a második negyedévben is az export és a beruházások hajtották. A KSH által közölt 3,7 százalékos importbővülést az elemző túlzottan alacsonynak tartotta.

“Amennyiben importrevízióra kerül sor, akkor is megmaradhat egy 3,7-3,9 százalékos GDP növekedés a második negyedévben” – fűzte hozzá. Az elemző a következő negyedévekben is 3,5 százalék feletti, az év egészében 3,7-3,8 százalék körüli GDP növekedést valószínűsít.

A külkereskedelmi mérleg júliusi romlását az elemző kissé meglepőnek nevezte, de nem tartotta különösebben kedvezőtlennek az egész évi folyamatokat illetően. “A tavaly júliusit meghaladó hiány mögött a magasabb energiaszámla állhat” – mondta.

Pintér András, az Inter-Európa Bank elemzője kedvezőnek nevezte, hogy a gazdaság növekedését az export és a beruházások vezérlik, és azt, hogy a II. negyedévben az export növekedési üteme egyre nagyobb mértékben haladta meg az importét. Egyetértett ugyanakkor az importadatok valószínű alulbecslésével is, bár hangsúlyozta, hogy a behozatal alacsony növekedési ütemében az uniós csatlakozás miatti magas bázis, illetve a készletek csökkenése is szerepet játszik.

Kiemelte a lakossági fogyasztás várakozásokat meghaladó bővülését. “A piac 2-2,5 százalék körüli növekedést várt, a most közölt 3,3 százalékos bővüléssel szemben” – mondta. Hozzátette, hogy jövőre az áfa csökkentés tovább fokozza a lakossági fogyasztás növekedését.

“A korábban várt 3,5-3,6 százalékos, éves GDP növekedési várakozásainkat 3,7-3,8 százalékra emeltük” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik