Gazdaság

20 évvel tovább működhet Paks

A kormány szerdai döntésével elvi hozzájárulást adott a paksi atomerőmű üzemidejének húsz évvel történő meghosszabbításához – közölte László Boglár kormányszóvivő.

A kormány döntött a Bátaapáti közelében történő fúrások engedélyezéséről, amelyek a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolójának létesítését szolgálják. Ez elvi hozzájárulást jelent a paksi atomerőmű üzemidejének húsz évvel történő meghosszabbításához is – mondta László Boglár. Több könyvvizsgáló és piackutató cég vizsgálatai egyhangúlag megállapították, hogy az üzemidő meghosszabbításához minden biztonsági követelmény teljesíthető, a projekt műszakilag megoldható és egyértelműen gazdaságos – tette hozzá a szóvivő.

László Boglár emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságának tavaly novemberi ülésén valamennyi frakció támogatta az üzemidő-meghosszabbítási programot. „A mostani kormánydöntés csupán elvi hozzájárulást jelent, vagyis nem jár együtt azzal, hogy Pakson a közeljövőben bármilyen, ezzel kapcsolatos lépésre sor kerül” – hangsúlyozta László Boglár. Hozzátette: a következő lépés a környezetvédelmi és üzem-meghosszabbítás engedélyezési kérelem, ami várhatóan 2007-ben kerülhet a szakhatósághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik