Gazdaság

Egységes banki fizetési rendszer az unióban

admin
admin

2005. 09. 06. 15:07

Néhány éven belül a készpénz nélküli fizetéseket egész Európa területén a belföldivel megegyezően egyszerű és olcsó módon lehet majd lebonyolítani. Az Európai Központi Bank (EKB) és az EU-Bizottság 2010-ig szeretné uralkodóvá tenni a "Single Euro Payments Area" (SEPA) fizetési rendszert.

Terveik szerint 2008-tól lehetne az átutalásokat, terheléseket és bankkártyás fizetéseket az európai szabvány szerint a belföldivel párhuzamosan lebonyolítani. A nemzeti fizetési rendszereket csak akkor bontanák le, ha már kellő számú résztvevő jelentkezett önkéntesen.
Az átállás költsége magas lesz, hiszen nem egyszerűen apró módosításokat kell végrehajtani a határokon átmenő fizetési forgalomban, hanem az EU teljes fizetési rendszerét a maga évi 55 milliárd tranzakciójával új rendszerbe kell foglalni.

A Deutsche Bank kezdetben kiegészítő szerepet szánna az európai fizetési rendszernek és a piaci fejlemények függvényében fokozatosan állítaná át a nemzeti fizetési rendszereket – jelentette ki Hans-Jürgen Friederich a központi fizetés forgalmazási igazgató.

A bankok nem nagyon igyekeztek eddig az egységes fizetési rendszer bevezetésének terheit magukra vállalni, mivel a határokat átlépő forgalom aránya elenyészően alacsony összes forgalmukhoz képest. A SEPA számára nem nagyon nyújt üzleti lehetőségeket a piac, hiszen a fizetések 99 százaléka a bejáratott belföldi csatornákon bonyolódik. “Az elképzelés merőben politikai indíttatású” – fejti ki Heike Mai, a Deutsche Bank Research fizetésforgalmi szakértője. “Közös fizetőeszközünk van, ezért közös fizetési rendszerre is szükségünk van.” Az EU-Bizottság véleménye szerint az unión belüli kereskedelmi forgalom csak akkor lendül fel, ha megteremtik a határokat átlépő fizetések egyszerű lebonyolításának feltételeit. Az európai szinten tevékenykedő vállalatok számára egyértelmű előnyöket kínál a SEPA.

Az EU-Bizottság októberre ígéri a SEPA egységes jogi kereteinek egy felülvizsgált változatát, amely elegyengeti a harmonizáció útjában álló jogeltéréseket. Még nem ismeretes, hogy McCreevy ezen túl kötött határidőt szab majd meg vagy sem a szabványos rendszer bevezetésére. A Bundesbank mindenesetre ellenezne egy ilyen megoldást. “Nem tartanánk szerencsésnek az egységesítés rendeleti kötelezővé tételét. Az önkéntesség mellett vagyunk.” – jelentette ki Friederich. A BdB is bízik benne, hogy Brüsszel továbbra is az érintettek kooperációs hajlandóságára hagyatkozik és eltekint a túlzott szabályozástól.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.