Gazdaság

A hét sztoriját a Mol és a Richter adhatja

Újból rászakadt a pénz a magyar piacra: elképesztő forgalom és hatalmas likviditás jellemezte a tőzsdét. A Katrina nekünk segített, az amerikai piacokon még továbbsöpörhet.

Rászakadt a pénz a piacra, és ennek köszönhetően 5,8 százalékkal értékelődött fel a BUX, amely a magyar piac teljesítményét hivatott tükrözni. Ez volt az idei év második legnagyobb mértékű egyheti emelkedése. Elképesztő forgalom és hatalmas volatilitás jellemezte a hetet, és természetesen rengeteg új történelmi csúcs. A BUX mellett a Mol és a Richter is olyan magasságokba tört, ahol még a madár sem járt.

Jót tett a Katrina a Molnak

A csúcsgyártásnak az említett két részvény volt a felelőse, hiszen a Mol egyetlen hét alatt 16,5 százalékot emelkedett, ami 25 százalékosra dagad, ha figyelembe vesszük, hogy már az azt megelőző héten is szívrohamba kergette 7,5 százalékos emelkedésével mindazokat, akik nem bíztak az olajpapírban, és a negyedéves gyorsjelentést követően kiszálltak.

A Mol emelkedését egy marcona hölgynek, Katrinának köszönheti, aki hurrikán formájában töltötte ki dühét a magas benzinárak miatt, és rendesen tönkretette egy igen tisztességes részét a mexikói öböl térségében található olajiparnak. Ugyan még korai számot vetni, hogy mekkora a kár, de az már most kijelenthető, hogy amíg a gumicsizma- és a kishajógyártók jól fognak járni, addig a térség olajiparának java része még a szilvesztert is egy hegesztőpáka fényénél fogja megélni, hiszen a károk előreláthatólag 6 hónap alatt lesznek csak felszámolhatóak. Miután Katrina elsodorta a fúrótornyokat a tengeren és összecsomagolta a tengeri olajkikötőt, a szárazföldön elárasztotta a finomítókat és lekapcsolta az áramot. Ugyan Bush elnök azonnal elrendelte, hogy szabadítsanak fel készleteket a stratégiai tartalékokból, de finomító nélkül ez csak PR-fogásnak volt jó. Emlékeztetőül hozzátennénk, hogy a Katrinát megelőző héten éppen amiatt emelkedett az olaj ára, mert az USA-ban csökkentek a benzintartalékok.

A kialakult helyzetben a délkeleti államok kommunista nosztalgiaparadicsommá alakultak, hiszen kikerültek a „nincs benzin” feliratú táblácskák, és ahol volt, ott is hosszú sorok kígyóztak. A helyzet láttán a piac azonnal reagált, és két nap alatt megduplázódott a finomítói termékek árrése. Ennek következtében azok a vállalatok, amelyek nem szenvedtek el károkat (lásd Mol), szép kis extraprofitra számíthatnak, feltéve, hogy képesek lesznek érvényesíteni áraikban a világpiaci trendeket, ugyanis ez például hazánkban a benzin árát 300 forint fölé emelné holnapra.

Richter: figyeljünk a gyógyszerkasszára!

A Richter emelkedése is érdekes történet. Mostantól azzal a tanáccsal szeretnénk ellátni a gyógyszergyári papírok tulajdonosait, hogy hanyagolják a gazdasági újságokat, és csak Blikket és hasonló pletykalapokat, illetve politikai újságokat vegyenek a kezükbe. Azok tudnak ugyanis jól keresni, akik a leghamarabb tudják meg az aktuális kiszivárogtatást a gyógyszertámogatás-visszatérítési tárgyalások alakulásáról.

Míg korábban az a pletyka döntötte a mélybe a Richtert, hogy többet kell majd befizetni 1 milliárd forintnál is, addig az uralkodó széljárás most egy másik hírt sodort az utunkba, miszerint a befizetés kevesebb lesz félmilliárdnál. A friss péntek reggeli hír aztán elterjedt, és közel 6 százalékos emelkedésbe küldte a gyógyszergyári papír árfolyamát. Az emelkedés az új történelmi csúcshoz elegendő, de a heti 10 százalékos emelkedéshez már kevés volt, erről egy hajszállal, de lemaradtak a telhetetlen befektetők.

Amerikán a maradék figyelem

A nemzetközi piacokon mindeközben csak Katrina volt a fókuszban. Az olajszervizcégek, a nem érintett olajcégek, az építőipari vállalatok és a légvezetékgyártók részvényeinek árfolyama emelkedett, míg az érintett olajcégek, a biztosítók, a kiskereskedők és Bush elnök árfolyama csökkent. Az előttünk álló hét máris egy ünnepnappal indul, nem mintha lenne kedve ünnepelni az amerikaiaknak. Hétfő a munka ünnepe az amerikaiak számára, ami nem jön jól Bush elnöknek, ugyanis így sokkal többen fogják a tv-képernyők előtt nézni a mentőakció vergődését.

Ami sokkal nagyobb baj, hogy a szervezetlenség miatt komoly kár érheti az amerikai gazdaságot is, és ez már aggodalommal töltheti el a tőzsdét is. Ez a múlt héten elmaradt, ugyanis egy pozitív szemlélettel megáldott elemző, aki vélhetően nem honfitársunk, felhívta a figyelmet arra, hogy a hurrikán miatt legalább a Fed nem fogja tovább emelni a kamatokat. Ez pedig kifejezetten jót tenne a részvényeknek és a magyar piacnak is, hiszen továbbra is olcsó forráshoz jutnának a fedezeti alapok (hedge fundok).

Ezen a csonka héten a maradék figyelem a számos érdekes makrohírre fog irányulni. Kedden az ISM a szolgáltatóipari indexét teszi közzé, szerdán pedig a Fed hozza nyilvánosságra a Bézs Könyvet, amely a rövid távú kamatkilátásokba adhat betekintést. Csütörtökre marad a nagykereskedelmi készletekről szóló beszámoló, de ha valaki lemarad ezekről a számokról, az sem hagy ki sokat. A vállalati hírekre vadászók számára egyedül a csütörtöki nap lehet érdekes, amikor is az Intel és a Texas Instruments is negyedév közepi tájékoztatást tesz közzé. A „vadászoknak” érdemes lesz bekészíteni a kávét, ugyanis ezek a számok magyar idő szerint csütörtök éjszaka kerülnek csak publikálásra.


A hét sztoriját a Mol és a Richter adhatja 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik